Na ove načine možete izbaciti i do 500 kalorija na dan!

Prehrana dijeta vježbanje mršavljenje namirnice povrće shutterstock 359215391

Umjesto da se držite rigoroznih dijeta, za uspješno mršavljenje važno je znati što jedete i u kojem omjeru.

Dnevno odraslim i zdravim ženama i muškarcima potrebno je oko 2 000 kalorija, no ako se bavite sportskom aktivnošću i svakodnevno vježbate, ta se brojka može povećati i do 2 500, odnosno 3 000 kalorija.

Kada ste u procesu mršavljenja, morate trošiti više kalorija nego ih unesete tijekom dana, a umjesto da brojite kaloriju po kaloriju pokušajte s ovim savjetima te iz svoje prehrane izbacite lako i do 500 kalorija.

Preuzmite kontrolu nad svojim metabolizmom i smršavite brže!

Kuhajte kod kuće

Neka su istraživanja pokazala kako i do 150 kalorija pojedemo manje kada si sami pripremamo hranu kod kuće. Osim toga, znat ćete što se točno i u kojem omjeru nalazi u vašem obroku, kao što ćete i moći i u koliko ulja ili masnoća se vaša hrana pripremala.

Koristite tanjure i posude, ali neka oni budu što manji!

Velika je mogućnost da ćete pojesti sve što se nalazi na tanjuru, bez obzira na to što se osjećate siti u pola tanjura. Zbog toga, koristite manje tanjure i stavljajte si manje porcije – nećete ostati gladni, a smatra se da tako možemo pojesti i do 25 posto manje hrane nego inače.

Osim tijekom ručka i večere, tanjure i posude koristite i kada nešto grickate. Tako ćete točno znati koliko ste grickalica pojeli, a nećete se stavljati pred cijelu vrećicu čipsa koja može imati sama i do 1000 kalorija.

Salata umjesto sendviča? Moguće!

Sastojke koje biste inače stavili u najfiniji sendvič, pomješajte u zdjelu za salatu i izbjegnite unos kruha i tako dodatnih kalorija. Naravno, ne morate to uvijek napraviti, no ovo je jedna od ukusnih opcija u koju ćete se odmah zaljubiti!

Sporo žvačite i ne gledajte u ekrane televizora, računala ili pametnog mobitela 

Znamo da ste se ovoga već naslušali, no još jednom – sporo žvakanje dovodi do manjeg unosa hrane, a osjećat ćete se jednakositi. Osim toga, ako se potpuno fokusirate na hranu i ne gledate u ekrane televizora, računala ili pametnog mobitela bit ćete zadovoljniji odabirom svoje hrane, kao što ćete i biti duže siti. Razlog tome je što smo tada fokusirani na ono što jedemo te osim naših okusnih pupoljaka, i naše moždane vijuge uživaju u tome što jedemo i pamte duže što smo jeli.

Zaboravite slatke sokove

Pola litre kole ima 200 kalorija, a sigurno možete preživjeti bez doze čaše ovog slatkog pića. Jednako je i s drugim slatkim sokovima, koje, kao i druge izvore šećera ne trebate izbjegavati u potpunosti, no trebate biti svjesni kako su i najmanje doze istih izvor velike količine kalorija koje kasnije treba sagorjeti. Također, konzumiranjem alkohola unosimo dodatne kalorije, pa budite svjesni i toga kada budete pili sljedeću čašu vina!

7-8 sati sna utječe na to koliko pojedemo tijekom dana

San dug 7 do 8 sati može nam uštedjeti i do 300 kalorija. Razlog tome je to što manjak sna uzrokuje promjene u djelovanju i razini hormona koji reguliraju apetit, a to su leptin i grelin. Kada dolazi do smanjenja leptina u mozak dolazi signal koji povećava apetit. Osim toga, manjak sna uzrokuje i smanjenu inzulinsku osjetljivost, pa dok povišena razina inzulina uzrokuje smanjenje apetita, smanjena osjetljivost znači da dolazi do povećanog apetita. Drugim riječima, ako se ne naspavate kako treba, veća je mogućnost da ćete tijekom dana biti gladniji i da ćete češće posezati za grickalicama.

Pogledajte 10 ideja za večere koje pomažu pri mršavljenju, a saznajte i kako otopiti višak nakupljene masnoće tijekom noći – uz pomoć jednostavnog napitka!

Foto: Shutterstock

G.H. 

 Prati nas na Viber Public Chatu!