Hrana i recepti

Hrana i recepti

Odlučili ste smršavjeti? Mali koraci donose uspjeh!

Ako vaša novogodišnja odluka uključuje gubitak težine, najbolja šansa za uspjeh se krije u podjeli na male, podnošljive faze s kojima ćete se svakodnevno moći nositi, sugeriraju stručnjaci.

Kada postavite svoj cilj, odvojite vrijeme kako biste vizualizirali osobu kakvom ćete postati kad ostvarite cilj. On, na primjer, može uključivati sudjelovanje u određenoj aktivnosti ili ponovni ulazak u omiljene (trenutno premalene) traperice. Sljedeći korak uključuje podjelu cilja na segmente i postupni prestanak konzumacije namirnica loših za vaš organizam.

k“Započnite sa smanjenim unosom gaziranih sokova, a sljedeći tjedan eliminirajte sir iz svog sendviča. Također je važno shvatiti da izgladnjivanjem nećete ništa postići. Suzdržavajući se od jedne loše navike za koju znate da potencijalno uzrokuje debljanje, počet ćete akumulirati male uspjehe. Ove pozitivne promjene će rezultirati i dobrim osjećajem koji će vam dati poticaj da napredujete do cilja”, savjetuje Stefanie C. Barthmare, psihoterapeutkinja američke bolnice Houston.

Iznenadno odbacivanje svih nezdravih
namirnica
može
funkcionirati
nekoliko
dana
ili
tjedana. Ali kada počnete
razmišljati o
vlastitom
ograničavanju, velika je vjerojatnost da ćete
se vratiti
starim
prehrambenim
navikama što će izazvati dodatno gomilanje kilograma.

Stoga, prije no što počnete provoditi novogodišnju odluku, podijelite proces mršavljenja na nekoliko etapa kako biste sam proces što lakše podnijeli – i psihički i fizički.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo