Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pretjerana mršavost može biti znak za uzbunu!

Sve je više pretilih ljudi i onih koji
svakodnevno, ponekad i cijeloga
života, vode bitku s kilogramima.
No, treba znati da i mršavost, koja nije
vezana uz tjelesnu građu i nije rezultat
dijete za mršavljenje, može biti znak
ozbiljnog zdravstvenog problema.
Stoga uvijek treba otkriti što je u podlozi naglog i pretjeranog mršavljenja.

Kada je normalno biti mršav?

Među raznim oblicima mršavosti jedan je oblik konstitucijske prirode. Takva je mršavost najčešće stalna. Mršavost je i nasljedna: ako je jedan roditelj uvijek bio mršav, normalno je da je takvo i dijete.

kSve ovisi o brzini metabolizma. Iznenadan gubitak tjelesne težine bez razloga kao što su dugotrajna izloženost stresu ili suviše stroga dijeta za mršavljenje, može biti uzrokovan manje-više ozbiljnim zdravstvenim teškoćama. Evo koje su najvažnije.

Poremećaji probavnog sustava

Problemi nastaju kada želudac i crijeva ne uspijevaju apsorbirati hranjive sastojke koji se unose u organizam hranom (govori se o slaboj apsorpciji). Gubi se na težini jer organizam ne dobiva tvari koje su mu potrebne iako ih dostatno unosi hranom. Slaba apsorpcija može biti uzrokovana raznim zdravstvenim problemima koje liječnik specijalist može otkriti radiološkim ili endoskopskim pretragama. Najčešći uzroci su:

  • Insuficijencija gušterače
  • Celijakija
  • Upalne bolesti crijeva
  • Poremećaj štitnjače

kKada je razlog stres

Stres je jedan od najčešćih razloga mršavljenja u suvremenom društvu. Pretjeran tempo kojemu je podvrgnut organizam uzrokuje hormonske poremećaje koji utječu na mršavost. Primjerice, u stresu se povećava razina kortizola, hormona koji u većoj količini donekle razgrađuje mišićnu masu. Povećava se također razina hormona katekolamina koji ubrzava metabolizam.

Što možete učiniti?

Najbolje bi bilo uzeti odmor i naviknuti se na sporiji dnevni ritam. Mogu pomoći i prirodna sredstva za smirenje poput lipe ili gloga, ili pak lijekovi za smirenje koje će propisati vaš liječnik, ali samo u doista teškim slučajevima.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo