Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sirova dijeta i prehrana – je li zdravo jesti samo voće i povrće?

Sirova prehrana još jedan je od trendova u prehrani, a svoje pobornike nalazi uglavnom među veganskom populacijom. Voće, povrće, samoniklo bilje, alge, sjemenke i orašasti plodovi čine okosnicu sirovojedstva, a dehidrator je neizostavni dio svake „raw food“ kuhinje.

Osnovna filozofija sirove prehrane krije se u činjenici kako termički obrađene namirnice iznad 45° C gube svoje nutritivno aktivne tvari te da je neobrađena hrana mnogo kvalitetnija i prihvatljivija za zdravlje čovjeka.

Svaki alternativni pravac prehrane ima i svoje protivnike, no način prehrane je osobni izbor svakog pojedinca i u direktnoj je vezi sa stilom života. Ne treba mijenjati ničija osobna uvjerenja, no potrebno je optimizirati ono što smo naumili. Nemamo pravo miješati se u nečije prehrambene izbore, ali moramo poznavati potrebe, kao i načine na koje ih možemo zadovoljiti kako bi organizam savršeno funkcionirao.

Često pridržavanje odabranog režima prehrane potpuno okupira čovjeka i pruža mu osjećaj duhovnog zadovoljstva. On se osjeća superiorno u odnosu na ljude koji se po njegovim kriterijima hrane nezdravo. Kvaliteta namirnica postaje važnija od svega drugog, pa i emotivnih veza i međuljudskih odnosa.

Najvažnije je zadovoljiti potrebe organizma

Eksperimentiranje prehranom često započinje početnom fazom euforije, a uglavnom  završava odustajanjem.

Tako nije rijetkost da se i u sirovojedstvu događaju slučajevi kada ljudi, umjesto da unaprijede svoje zdravlje, počnu obolijevati, i to vrlo često od istih onih poremećaja zbog kojih su odlučili promijeniti prehranu. Slična svjedočanstva nisu rijetkost ni u drugim stilovima prehrane koje smatramo blagotvornima.

Kombinacija biljne hrane kako bi se dobile dovoljne količine proteina predstavlja izazov, no treba napomenuti da je potrebno više od nutricionističkog predznanja. Nije dovoljna samo rečenica: hranim se zdravo i samo prirodno – potrebno je poznavati potrebe i djelovanje hrane na ljudski organizam.

Umjesto kritike bilo kojeg načina prehrane, fokusirala bih se na raznolikost i  kvalitetu hrane, a pri slaganju jelovnika balansiranje između svježih i kuhanih obroka. Voće i povrće, tretirano pesticidima, herbicidima, umjetnim gnojivom ili uzgojem u plastenicima vrlo lako napušta epitet zdrave hrane. Sadržaj mikronutrijenata u ovakvom voću i povrću ne može se usporediti sa sadržajem hranjivih tvari u hrani iz domaćeg ili organskog uzgoja koje je sazrijevalo na suncu.

Činjenica je da danas ne jedemo dovoljno sirove hrane, a namirnice uništavamo predugom termičkom obradom. Dovoljne količine svježe hrane, voćno povrtni sokovi – savršeni su u balansiranju današnje prehrane, koja je prije svega brza i procesuirana jer traži se jednostavnost i brzina u pripremi hrane.

Termički obrađivati hranu ili ne?

Zagovornici sirovog povrća navode da se kuhanjem povrća uništavaju neki važni enzimi. Tu ima istine, ali kao i kod antioksidansa, kuhanje uništava neke sastojke, ali poboljšava apsorpciju drugih. Tako se enzim mirozinaza uništava već pri kuhanju brokule na pari, dok će drugi enzim indol (oba su značajna u prevenciji raka) kuhanjem brokule postati dostupniji za apsorpciju.

Likopen iz rajčice se najbolje apsorbira u tijelu kada je kuhan, tako da je konzumiranje umaka od rajčice učinkovitije nego samo jedenje sirovih rajčica. Ako špinat konzumirate kuhan, na taj ćete način apsorbirati više željeza, kalcija i magnezija. Iako je i sirov špinat koristan, kuhanjem ćete pomoći tijelu apsorbirati kalcij kojim je ovo povrće bogato. Najkorisnije bi bilo da ga pripremite na pari.

I da zaključim: sirova hrana ima određene prednosti, no glas dajem za kombinaciju sirove i termički obrađene hrane koja nam pruža bogatstvo okusa i tekstura. Svaka vrsta povrća sadrži određene vrijedne sastojke pa je poanta svega konzumirati ih raznoliko. Najbolje je sezonsko povrće pripremljeno na razne načine – od salata do juha, u hladnim i toplim jelima. Dolazi i vrijeme kuhanih i pečenih kukuruza, a kojeg ne možemo konzumirati u sirovom stanju.

Ukoliko samo kolače i torte zamijenite njihovim inačicama sirovih slastica, podarit ćete nepcu bogatstvo okusa, a lišiti tijelo praznih kalorija.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo