Hrana i recepti

Hrana i recepti

Svakodnevni stres uzrokuje pretilost

Dobili ste otkaz? Bojite se da biste ga mogli dobiti? Nemate utjecaja na poslovne odluke? Ako ste u poslijednje vrijeme počeli dobivati na težini, najvjerojatnije je odgovor na sva ova pitanja “da”.

Nova studija, objavljena u časopisu American Journal of Epidemiology, pokazala je da se muškarci i žene debljaju kada su pod stresom. Istraživači su prikupili podatke od 1355 žena i muškaraca, u razdoblju od 1995. do 2004. godine.

Ustanovljeno je da žene dobivaju na kilaži zbog raznih stresnih situacija, kao što su nesređeni obiteljski ili ljubavni život, zahtjevi na poslu, plaćanje računa i osjećaja ograničenosti.

Stres uzokuje pretilostMuškarci se debljaju zbog zahtjeva na poslu, manjka kontrole nad poslovnim odlukama, plaćanja računa i nedostatka mogućnosti učenja i prakticiranja novih zaduženja.

Istraživači ovu pojavu objašnjavaju psihološkim stresom. Prema njima, oni sudionici kojima je težina bila ponešto veća, puno su brže dobivali na kilaži u stresnim trenutcima. Kod mršavijih ljudi ovakav se učinak nije primijetio.

Rezultati su također pokazali da i seksualni život jednako utječe na debljinu. Stresne situacije van poslovnog okruženja, puno jače utječu na stres kod žena, nego muškaraca.

Ovo je prvo ovakvo istraživanje provedeno na američkoj populaciji. Stručnjaci napominju da je vrijeme da se stres počne tretirati kao i druge tegobe. Preporuča se i uvođenje tečajeva za smanjenje stresa u programe mršavljenja.

 Maja Popović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo