Više od trećine europskih i američkih mališana je preteška ili pretila prema posljednjim podacima istraživačke organizacije Datamonitor, te su tako ove regije najgore u svijetu kada je u pitanju razina dječje debljine.
Dostupnost i
raznolikost hrane i pića namijenjenih djeci nikada nije bila veća, a novi se
proizvodi neprestano lansiraju u mnogim regijama diljem svijeta, ne samo u
tradicionalnim žarištima poput Amerike, nego i u drugim manje razvijenim
zemljama, objasnili su istraživači u izvještaju “Dječja prehrana: Nove perspektive
i prilike”.
Dok je razina dječje pretilost manje izražena u pacifičkoj Aziji i
zemljama Afrike ili Bliskog istoka, razina se povisuje iz godine u godinu i u
ovim zemljama”, stoji u izvještaju. Dok se blagostanje globalno povećava,
jednako tako raste i sklonost djece u pretjeranom uživanju u namirnicama, što
pak bodi do alarmantnog broja poraslih slučajeva dječje pretilosti.
Prema podacima
Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, u našoj je zemlji broj pretile djece, od
sedamdesetih godina do danas udeseterostručen. Činjenica da je dječja pretilost uzela maha pokazuju podaci kako u predškolskoj dobi ima oko 11
posto pretile djece, a u školskoj i više.
Tome su mnogi
uzroci: promjena prehrambenih navika, manje kretanja, dostupnost raznih vrsta
namirnica ili smanjena potrošnja energije. Također, djeca koju čuvaju bake i
djedovi izložena su 34 posto većem riziku razvijanja pretilosti, pokazalo je
britansko istraživanje. Profesorica Catherine Law, voditeljica istraživanja,
tvrdi kako djedovi i bake često razmaze svoju unučad poslasticama i
slatkišima, a s druge strane, ne bave se tjelesnim aktivnostima jer im
to ne dopušta zdravlje ili su im godine prepreka.
K. Horvat