Stručnjaci najavljuju mogućnost razvitka nove vrste hrane koja stvara osjećaj sitosti.
Takve super namirnice djeluju na
principu otpuštanja aroma za vrijeme žvakanja, a upravo ti posebni okusi vješto
zatomljuju glad.
Nizozemski se stručnjaci nadaju
kako će njihove namirnice pomoći zaustaviti globalnu epidemiju pretilosti i spriječiti
prejedanje. Kada jedemo, naš mozak percipira osjećaj sitosti tek nakon
20-minuta, što je obično prekasno jer do tada pojedemo sve što vidimo ispred
sebe, misleći kako smo još uvijek gladni. Prije ćemo prestati jesti
kontroliranjem osjećaja sitosti.
Rianne Ruijschop i njene kolege
iz nizozemske NIZO organizacije tvrde kako su znanstvenici oduvijek željeli
razviti ukusnu hranu koja bi pravovremeno stvorila osjećaj sitosti. Do nedavno
su se takva istraživanja fokusirala na učinke hrane u želucu.
Stručnjaci iz Nizozemske su
odlučili proširiti prethodna istraživanja i uključiti razvoj hrane koja bi
otpuštala više arome pri žvakanju ili razviti arome koje bi pojačale osjećaj
sitosti.
Oni su analizom ustanovili kako okus koji se otpušta za vrijeme žvakanja doprinosi osjećaju sitosti i moguće utječe na osobu koja jede, koja će odabrati prestati jesti. Molekule
od kojih se aroma hrane sastoji aktiviraju područje mozga koje percipira
sitost, stoji u priopćenju Američke kemijske udruge.
K. Horvat