Često se pitamo: “Koliko kalorija dnevno možemo unijeti u naš organizam i koje namirnice su dobre, ako smo na dijeti jer želimo smršaviti?”
Prilikom mršavljenja trebalo bi voditi računa da se u organizam unese onoliko kalorija koliko je potrebno za odvijanje našeg bazalnog metabolizma.
To je ona količina
energije koja je našem organizmu nužna za osnovne biokemijske reakcije pri
sobnoj temperaturi, u stanju mirovanja. Za muškarca prosječne visine i težine,
bazalni metabolizam iznosi oko 1500 kcal, a za žene prosječna vrijednost
bazalnog metabolizma iznosi 1200 kcal. Osiguranjem tih kalorija izbjegava se
pojava “yo-yo“ efekta, koji često vraća više kilograma nego što smo ih izgubili
i to vrlo brzo nakon dijete.
Nije
svejedno što ćemo jesti. Izbor namirnica je itekako važan. Mnoge namirnice,
biljke i začini mogu pomoći prilikom gubitka težine i pomoći u očuvanju mišićne
mase. Ovo je popis namirnica koje mogu pomoći u mršavljenju.
Jabuke
Unatoč
relativno visokim razinama šećera, jabuke zapravo djeluje stabilizirajuće na šećer u krvi. Djelomično zahvaljujući
sadržaju pektina (netopivog vlakna koje bubri u doticaju s vodom), jabuka uspijeva stvoriti dodatni osjećaj punoće i
sitosti.
Osim
toga, jabuka sadrži i monosaharid
fruktozu, šećer koji može izazvati zadovoljenje želje za slatkim, a da ne
dolazi do velikih promjena u koncentraciji glukoze u krvi. Iz tog razloga,
posljedično se ne povećava izlučivanje hormona inzulina koji može potaknuti
uskladištavanje šećera i stvaranje masti iz šećera.
Novija
istraživanja pokazuju da taninska kiselina sadržana u jabuci značajno utječe na
metabolizam masti i onemogućuje njihovo taloženje u jetri.
Jabukom
se unosi mnogo vode (što je poželjno u redukcijskim dijetama), vitamina,
minerala i vlakana koja pomažu regulaciji stolice i daju osjećaj sitosti, a
pojačava se i lučenje mokraće.
Plava riba
Plava
riba (losos, tuna, skuša, sardina, inćuni) su izuzetno bogati omega-3 masnim
kiselinama, a njezino dijetoterapijsko djelovanje je dobro poznato.
Omega-3
masne kiseline snižavaju koncentraciju
kolesterola i triglicerida u krvi, a ove masne kiseline pomažu i u
prevenciji debljine jer potiču izlučivanje leptina, hormona koji je zaslužan za
metaboličke procese.
Grah i leća
Mahunarke
– sušeni grah, leća, bob i slične – brzo
sagorijevaju masno tkivo, stabiliziraju
razinu šećera u krvi i imaju više proteina od ostalih biljnih namirnica.
Mahunarke će osigurati dovoljno energije i proteina, a važno je da podiže
razinu šećera u krvi polako i umjereno, što daje osjećaj sitosti dugo nakon
obroka. Pola šalice graha sadrži više od 6g vlakana i
priličnu količinu kalija, cinka, željeza i vitamina B.
Jogurt
Jogurt
je izvrstan izvor kalcija i fosfora,
minerala neophodnih za pravilan razvoj i rast kostiju i zubiju, ali je također
kalcij važan i u mršavljenju. Jogurt sadrži mliječne bakterije koje u procesu
vrenja stvaraju mliječnu kiselinu, a u crijevima potiču stvaranje zdrave
bakterijske flore.
Nedavne
kliničke studije pokazuju da su sudionici koji su jeli jogurt izgubili više
kilograma i centimetara u području struka, za razliku od sudionika koji nisu
konzumirali jogurt. Važno je napomenuti da je gubitak masnog tkiva bio u
području struka, koji je najteže izgubiti. Također jogurt je učinkovit u očuvanju mišića, jedine
vrste tkiva koja sagorijeva kalorije dok je vaše tijelo u mirovanju.
Autorica teksta:
Meri Filipović, mag. nutricionizma,
stručni savjetnik za Bioeliksir terapiju