Želite smanjiti opseg struka? Nutricionistica nudi 10 korisnih savjeta kako to postići - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Želite smanjiti opseg struka? Nutricionistica nudi 10 korisnih savjeta kako to postići

Shutterstock 1501475951

Masnoće na području trbuha ne nastaju i ne nestaju preko noći

U današnje vrijeme mnogo se govori o dijetama i o redukciji masti u prehrani, čak u tolikoj mjeri da mnogi ljudi smatraju da masti potpuno treba izbjegavati jer su loše za nas, što naravno nije ispravno razmišljanje. Masti koristimo u svakodnevnoj prehrani i one su nakon ugljikohidrata, najvažniji glavni i rezervni izvor energije za naš organizam.

Osim energetske, masti imaju i druge glavne i sporedne uloge u našem organizmu: daju nam energiju, važan su izvor vitamina A, D, E i K, masti su izvor esencijalnih masnih kiselina, sudjeluju u sintezi antitijela i nekih hormona, izvor su topline….

U ovih 5 situacija nije poželjno koristiti maslinovo ulje, a evo i zašto

Ukupni unos masti u prehrani odraslih osoba ne prelazi 25 – 30% dnevnog energetskog unosa, s tim da se svega 10% i manje potreba namiri iz masti životinjskog podrijetla (zasićenih masti). U prehrani djece i mladeži, kao i u osoba čije su energetske potrebe povećane, udio masti može se povećati na 30 – 35% energetske vrijednosti dnevnog obroka. Međutim, masno tkivo na trbuhu nije stvar estetike nego ozbiljno može utjecati na naše zdravlje, jer višak kilograma u području trbuha može dovesti do dijabetesa, hormonalnih poremećaja, visokog tlaka, problema s plodnošću, štitnjačom te mnogih drugih bolesti. Masnoća na trbuhu i struku nisu nastale preko noći pa se isto tako nećete preko noći ni istopiti. Ipak, topljenje masnih zaliha uz pomoć tjelovježbe i smanjenog unosa kalorija može biti brže ako promijenimo dosadašnje životne navike i zadamo si cilj – ravan trbuh kao prevenciju zdravlja. Pločice na trbuhu, rade se u kuhinji a ne u teretani.

Želimo li smanjiti obujam struka/ trbuha i poboljšati svoje zdravlje moramo:

1. Smanjiti unos ugljikohidrata tijekom dana

2. Paziti na unos „dijetalne“ prerađene hrane s puno dodanih soli i konzervansa

3. Povećati unos zdravih masnoća i proteina

4. Iz prehrane izbaciti sol, gazirane sokove, alkohol

5. Iz prehrane izbaciti kruh i sve pekarske prerađevine, kao i masne prerađevine

6. Obavezno uvesti svakodnevno kretanje i/ ili fizičku aktivnost

7. Obavezno hranu podijeliti u 5-6 manjih obroka

8. Povećati unost tekućine ( vode ) na min. 2L dnevno

9. Smanjiti stres

10. Ne izbjegavati fizičku aktivnost

Malo jedete, a imate puno kila… Zbog kojih sve bolesti ne možete smršaviti i što učiniti?

Autor: dr. sc. Mirela Marić, mag. nutricionizma

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo