Hrana i recepti

Hrana i recepti

Namirnice koje nikada ne biste trebali jesti

Gazirani sokovi, mesne prerađevine i dijetalni sokovi na vrhu su liste, a na popisu se nalazi i hrana koju vjerojatno svaki dan konzumiramo

Prvi vrhu liste nalaze se mesne prerađevine. Salame, šunke, slanina i ostalo prepune su nezdravih masnoća. Mogu imati i 400 posto više natrija i 40 posto više dodataka nego neprerađeno crveno meso. Najgora stvar je što u sei ima kemikalije, odnosno aditive koji se povezuju s različitim vrstama raka, a pojačavaju boju, okuse i sprečavaju prerano kvarenje namirnice. 

Margarin

Margarin se radi od biljnog ulja i ima manje kolesterola i zasićenih masnoća od maslaca, pa je dugo slovio kao bolja opcija od maslaca. No sada stručnjaci kažu da kolesterol nije toliko štetan za organizam kako smo mislili, a u margarinu se sastoje trans-masti koje se povezuju sa začepljenim arterijama. Osim toga margarin će povećati krvni tlak i rizik od bolesti srca. Radije izaberite neki drugi izvor masnoća, poput maslinova ulja, a sljedeći na listi je domaći maslac. 

Gazirano piće 

Svi mi znamo da gazirana pića nisu najbolji odabir. Jedna bočica takvog napitka sadrži oko 10 žiličica šećera. Kada konzumiramo toliko šećera, tijelo odgovara pretjeranom proizvodnjom inzulina. S vremenom možete razviti dijabetes, ali i neke vrste raka. Količina boje koja se nalazi u jednoj limenci gaziranog pića povezana je s 58 posto većim rizikom od raka, kažu istraživanja. 

Dijetalna gazirana pića

U nekima se ne nalazi šećer, ali zato se nalaze umjetni zaslađivači, koji nisu bolji za zdravlje. Iako nije svaki toliko šteta, većina dijetalnih pića koristi obični bijeli šećer zbog okusa. S vremenom, jako slatki zaslađivači mogu utjecati na vaš osjet okusa, pa vam primjerice voće više neće imati isti okus kao nekada. Dijetalna pića povezuju se s depresijom, propadanjem zubiju, povećanim rizikom od moždanog i srčanog udara, rakom gušterače i preranim rođenjem djeteta. 

Kruh 

Kako bi se tijesto što bolje “diglo” koristi se kalijev bromid. Mnoge su ga zemlje zabranile u proizvodnji kruha. 

Kokice iz mikrovalne pećnice

Problem se krije u vrećicama u kojima su kokice. Obložene su kemikalijom koja utječe na prolnost, povećava rizik od raka i smanjuje funkcionalnost bubrega. Osim toga, neki brendovi kokica koriste nezdrave trans-masti kako bi im dale što “bolji” okus. 
Osim toga, stručnjaci upozoravaju da biste trebali izbjegavati bilo koje namirnice kojima na pakiranju piše više od 15 različitih sastojaka. 

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo