Tradicionalno slavonsko jelo dugo se krčka, sadrži barem dvije vrste ribe i nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Fiš-paprikaš se priprema od barem dvije vrste ribe i služi se uz domaće, široke rezance. Uz ribe, glavni sastojci koji mu daju prepoznatljivu crvenu boju su sušena paprika (i slatka i ljuta) te vino.
Gotovo svaka kuća u Slavoniji i Baranji ima svoju verziju ovog popularnog jela, a mi vam donosimo recept po preporuci Turističke zajednice Baranje.
Sastojci:
- 1 kg ribe (som i šaran)
- 1,3 litre vode
- 2 dcl bijelog vina
- 500 g luka
- dva-tri nasjeckana češnja češnjaka
- tri žlice ulja
- jedna žlica slatke crvene paprike
- jedna do dvije male suhe ljute papričice (čili)
- sol i papar u zrnu
Gordon Ramsay i Anthony Bourdain savjetuju što ne smijete naručiti u restoranu
Priprema:
Ribu očistite, operite i narežite na komade. U posudi na vrućem ulju zažutite sitno nasjeckan luk, dodajte nasjeckan češnjak, slatku papriku, zdrobljen čili te papar u zrnu i sve zalijte vodom.
Pustite da vrije desetak minuta. Dodajte na komade narezanu ribu, bijelo vino te sve lagano kuhajte četrdesetak minuta bez miješanja, povremeno protresajući. Posebno skuhajte široke rezance.
Ordinacija.hr