Gordon Ramsay i Anthony Bourdain savjetuju što ne smijete naručiti u restoranu - Ordinacija.hr

Dani darivanja

Gordon Ramsay i Anthony Bourdain savjetuju što ne smijete naručiti u restoranu

Shutterstock

Danima se radujete što ćete posjetiti novi restoran, a kada ta večer dođe – ostanete razočarani.

Svima se to ponekad dogodi, ali sretna je okolnost da postoje načini kako spasiti večer. Najvažnije je ne naručiti krivo jelo, a ovo su, prema savjetima velikih šefova kuhinja najgore opcije

Riba ponedjeljkom

naručivanje ribe u restoranu je uvijek kocka, a ako je ona dovoljno svježa – okus je božanstven. No ako je bila cijeli tjedan ili vikend u zamrzivaču i ne toliko. Važno je prije naručivanja pitati kada je i gdje ulovljena riba.

Fiš-paprikaš: Imamo najbolji slavonski recept za ovo jelo

Piletina

Ovo će vas možda iznenaditi ali šefovi restorana i kuhari nikada ne naručuju piletinu u restoranu. Zašto? Šef Ryan Ososky je pojasnio kako je ona najčešće prekuhana u većini restorana, a to se događa jer žele biti sigurni da je dovoljno pečena kako gosti ne bi otišli nezadovoljni i – bolesni. 

Prerađevine

Jasno je kako su šefovi vrlo ozbiljni kada je priprema hrane u pitanju pa će uvijek izbjeći prerađevine. Ona nije jednakog okusa niti je kvalitetna, a kao što znamo, može pogodovati razvoju mnogih bolesti. 

Vegetarijanska jela

Loša je vijest za sve vas da će naručivanje hrane u restoranu biti nešto poput kockanja – jer kada naručujete hranu za koju ste sigurni da je vegetarijanska postoje velike šanse da to nije uvijek slučaj. Prema istraživanju kojega su proveli šefovi kuhinja na Food Network, 15 posto šefova je priznalo kako vegetarijanska jela ipak sadrže neke životinjske proizvode.  

Pripremite namaze od heljde i slanutka ili vegansku majonezu

Košara s kruhom

Ovo je jedna od onih stvari koja uvijek izgleda bolje nego što uistinu je. Moguće da o tome niste razmišljali ali šefovi tvrde da vjerojatno jedete kruh koji se prethodno nalazio na drugom stolu. Prema istraživanju Food Networka, stvarno nije neuobičajena stvar da vam konobar posluži kruh koji par za susjednim stolom nije pojeo. 

Specijaliteti kuće

Kada ručate u novom restoranu uvijek pogledajte što se od specijala nudi, ako ih je previše savjet je da ih izbjegavate. “Specijaliteti se rade kako bi se pojeli to večer, a ako je na listi 10 specijala, to nije specijalno dobro.” komentirao je šef Gordon Ramsay za Cosmopolitan. Savjetuje da izbjegavate jela koja ima “lude” nazive :”Tko ih pripremio? Tko im je dao takvo ime? Naručite jelo jer je jako fino pripremljeno a ne zato što je šef bio kreativan”, zaključuje ovaj slavni šef. 

Ne naručujte ništa ako je toalet prljav

Na posljetku, prije nego naručite hranu u novom restoranu provjerite toalet. Prema šefu Anthony Bourdainu prljav toalet znači da je i kuhinja prljava. ” Ne želim jesti ako je toalet prljav i tu nema kompromisa. Ako restoran nije u stanju zamijeniti četke i oprati umivaonik, mogu samo zamišljati što se događa u kuhinji…” 

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo