Fiš-paprikaš: Imamo najbolji slavonski recept za ovo jelo

fiš-paprikaš, shutterstock

Specijalitet slavonske i baranjske kuhinje, pikantni fiš-paprikaš, rijetko koga ostavlja ravnodušnim.

Fiš-paprikaš, popularno skarećnog naziva fiš, priprema se od barem dvije vrste ribe i služi se uz domaće, široke rezance. Uz ribe, glavni sastojci koji mu daju prepoznatljivu crvenu boju su sušena paprika (i slatka i ljuta) te vino. Nimalo iznanađujuće, osim što riba "pliva" u vinu dok se kuha, fiš-paprikaš je idealno popratiti i čašom ukusnog baranjskog bijelog vina.

Tabbouleh - zdrava libanonska salata od peršina i bulgura

Donosimo vam recept za fiš-paprikaš po preporuci Turističke zajednice Baranje.

Sastojci:

  • 1 kg ribe (som i šaran)
  • 1,3 litre vode
  • 2 decilitra bijelog vina
  • 500 grama luka
  • dva-tri nasjeckana češnja češnjaka
  • tri žlice ulja
  • jedna žlica slatke crvene paprike
  • jedna do dvije male suhe ljute papričice (čili)
  • sol i papar u zrnu

Priprema

  1. Ribu očistite, operite i narežite na komade.
  2. U posudi na vruću ulju zažutite sitno nasjeckan luk.
  3. Dodajte nasjeckan češnjak, slatku papriku, zdrobljen čili te papar u zrnu i sve zalijte vodom.
  4. Pustite da vrije desetak minuta. Dodajte na komade narezanu ribu, bijelo vino te sve lagano kuhajte četrdesetak minuta bez miješanja, povremeno protresajući.
  5. Posebno skuhajte široke rezance.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!