Tabbouleh - zdrava libanonska salata od peršina i bulgura

Taboulleh

Libanonska je kuhinja, po namirnicama koje se koriste, vrlo bliska hrvatskoj gastronomskoj tradiciji.

Maslinovo ulje, riba, meso, svježe povrće i voće te mliječne proizvode lako je pronaći na tanjurima obiju zemalja.

Libanonska se kuhinja smatra veoma zdravom, a pritom je i iznimno ukusna. Zato vam donosimo recept za tabboulehodnosno salatu od peršina. Ova neizostavna i vrlo ukusna salata konzumira se u gotovo cijelom arapskom svijetu. 

Zašto je peršin dobar za zdravlje?

Potrebni sastojci:

  • 85 g finog bulgura
  • 400 g rajčica, očišćenih od sjemenki i izrezanih na kockice 
  • 4 mlada luka, izrezana na kolutiće debele oko 5mm
  • 3 mala svežnja svježeg peršina, krupno isjeckana
  • 1 mali svežanj svježe mente, krupno isjeckane

Laži o glutenu (i gdje se krije prava istina)

Preljev za salatu:

  • 1 češanj češnjaka, zgnječen u pastu s prstohvatom soli
  • 1/4 žličice cimeta
  • 1/4 žličice pimenta 
  • 2 žlice limunovog soka 
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sol i svježe mljeveni papar po potrebi

Priprema:

Bulgur staviti u cjediljku i dobro isprati pod mlazom hladne vode te protresti da se ocijedi. Bulgur će na taj način upiti dovoljno vode i napuhati se. Ako koristite krupniji bulgur, namočite ga na 15 minuta kako bi se napuhao. 
Za preljev dodajte češnjak, sol, papar, cimet i piment limunovu soku. Promiješajte. Zatim umiješajte maslinovo ulje. U zdjeli pomiješajte sve sastojke i prelite dressingom. Salatu začinite neposredno prije konzumacije.

Pomaže li pileća juha kod prehlade? Da! Imamo i najbolji recept!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!