Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prestanite stavljati kokosovo ulje u sve!

I glumica Gwyneth Paltrow jedna je od pobornica kokosovog ulja za koje kaže da je čudotvoran lijek. Na svojom portalu Goop napisala je da je popis njegovih dobrih strana gotovo beskrajan.

Njime se mijenja biljno ulje ili maslac na zdravije prženje, umake, ali i pečenje kolača. Mnogi stručnjaci tvrde da je dobar za prevenciju Alzheimerove bolesti i pretilosti. Kokosovo ulje definitivno proživljava svojih pet minuta slave. 

No American Heart Association objavila je da su istraživanjem zaključili kako kokosovo ulje i nije baš tako dobro za konzumaciju. Nikada nije ni bilo i neće biti. Svoju su izjavu argumentirali sa znanstvenim dokazima. Prvo, kažu, kokosovo ulje u sebi ima 82 posto zasićenih masti. To je više od maslaca, svinjske masti ili goveđe masti. Time se povećava razina onog lošeg kolesterola u tijelu, a on uzrokuje 17,3 milijuna smrti u svijetu svake godine. 

Gdje je došlo do greške?

Znanstvenica Alice H. Lichtenstein  savjetuje da takve masti koje se nalaze u proizvodima životinjskog porijekla, mesu i mliječnim proizvodima, zamijenite nezasićenim mastima koje se nalaze u soji ili koristite kanolino ulje. 

Bacate puno hrane? Uz ove trikove štedite i zdravije se hranite

Pa od kuda onda takvo krivo mišljenje o kokosovom ulju? Znanstvenici kažu da je vjerojatno zbog prijašnjih istraživanja koja kažu da ovo ulje u sebi ima određene trigliceride koji ubrzavaju metabolizam, no oni čine samo 13 posto ukupnih sastojaka, pa i nemaju toliko velik utjecaj na mršavljenje

No kako biste pokupili sve dobro iz kokosova ulja trebali biste uzima 7,5 puta veću količinu tih triglicerida nego što se nalazi u tom ulju, a uz to bi dobili toliko zasićenih masti, što i nije baš poželjno pogotovo ako ste na dijeti. 

Vitamin C jača imunitet, potiče stvaranje kolagena te štiti stanice od oksidativnog stresa

Dakle, izgleda da se ponovno vraćamo da maslinovo ulje. No kokosovo se i dalje može koristiti za kosu i kožu. Stavljajte ga na tijelo, a ne u tijelo, kaže voditelj istraživanja Frank Sacks. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo