I tijekom zimskih mjeseci važna je kvalitetna hidratacija, ali tijekom tih mjeseci bježimo u topli zagrljaj napitaka poput čaja, kakaa, tople čokolade i ukusne kave! Tajne ugode tih napitaka leži u njihovoj pripremi, a pogledajte koje greške tijekom pripreme najvjerojatnije radite!
Topla tekućina potiče cirkulaciju, podiže krvni tlak, a potiče i lučenje probavnih sokova, te tako pospješuje probavu, objasnila je dipl. ing. preh. teh. i nutricionistica Tena Niseteo.
Topli napitci zbog same svoje temperature nakratko zagrijavaju organizam, što vraća tijelo na njegovu “radnu” temperaturu i stvara osjećaj ugode – objašnjava Niseteo.
5 grešaka koje radite pri pripremi:
1. Dodavanje limuna u vrući čaj
Visoke temperature negativno utječu na vitamin C koji je termolabilan pa se njegova koncentracija smanjuje.
2. Dugo držanje čaja u vodi
Predugo držanje čaja u vreloj vodi dovodi do pojačane ekstrakcije tanina i drugih gorkih tvari koji iritabilno djeluju na probavni sustav.
3. Dodavanje mlijeka u čaj, kavu i kakao
Ovisno i preferencijama i tradiciji, neki dodaju mlijeko u kavu, neki u čaj, neki u kakako, a neki u sve. Dodavanjem mlijeka u ove napitke, smanjuje se njihova gorčina i trpkost, a otapanjem aroma u mliječnoj masti djelomično se poboljšava okus napitka. Upravo spomenuto smanjivanje gorčine i trpkosti događa se zbog reakcije vezanja proteina iz mlijeka i polifenola iz kave, čaja i kakaa, što u konačnici smanjuje antioksidativno djelovanje samog napitka.
7 odličnih izvora kalcija za one koji ne vole mlijeko i mliječne proizvode
4. Podgrijavanje kave
Ponovnim grijanjem kave dolazi do dodatne ekstrakcije kofeina što povećava njegovu koncentraciju u naptiku i pojačava gorčinu.
5. Dodavanje suhih začina na kraju pripreme napitka
Suhi začini poput klinčića, štapić cimeta, mahune vanilije, anisa i dr. dodaju se na početku pripreme napitka jer na taj način bolje otpuštaju aromatične tvari.
Pogledajte naše ideje za najukusnije tople napitke, a pogledajte i 10 najboljih božićnih začina koji će vas oduševiti!
Foto: Shutterstock
A.A.