U ovom kolaču ćete uživati cijeli dan…
Iako će ovaj kolač ispasti jako ukusan pripremali ga sa smrznutim ili svježim voće, ipak je bolje ako iskoristiti svježe voće kada ga već imamo na raspolaganju. Ako koristite one iz zamrzivača onda ih obavezno prvo morate ocijediti. Na svježe borovnice stavite jako malo brašna kako bi ostale na površini kada se peku. Kolač možete čuvati i do tri dana u poklopljenoj posudi.
Potrebni sastojci:
- 8 žlica neslanog maslaca
- ulje
- 120 g brašna + jedna žlica
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličica soli
- ¼ žličice mljevenog cimeta
- 1 manji limun
- 150 g šećera
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 2 velika jaja
- 450 g borovnica
- 1 pakiranje mascarpone sira
- par žlica namaza od limuna (pekmez)
- Šećer u prahu za posipanje
Najjednostavniji recept za najukusniju panna cottu – desert kao stvoren za vikend
Priprema:
- Maslac stavite u posudu te miješajte mikserom – neka bude sobne temperature.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Posudu za pečenje namastite i obložite papirom za pečenje.
- Brašno, prašak za pecivo, sol i cimet stavite u posudu i pomiješajte.
- Naribajte koricu limuna i cijedite 1 žličicu soka.
- Dodajte šećer maslacu i miješajte mikserom par minuta, dodajte jedno po jedno jaje.
- Dodajte koricu i sok limuna te ekstrakt vanilije, sad sve dodajte smjesi s brašnom i miješajte.
- Prebacite u posudu za pečenje i poravnajte.
- Borovnice stavite u posudu i dodajte malo soka limuna i ostatak brašna te obložite borovnice.
- Prebacite ih na smjesu za pečenje.
- Pecite oko 45 minuta.
- Ostavite da se hladi 10-ak minuta, odvojite kolač od kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
- Napravite kremu od mascarponea i i pekmeza od limuna tako da sve pomiješate mikserom.
- Posipajte šećerom u prahu, narežite kolač te uz svaki komad dodajte žlicu kreme.
Dobar tek!
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock