Američke palačinke su tradicionalno i dobro poznato jelo koje se u Americi najčešće konzumira za doručak.
Njihova glavna karakteristika, za razliku od naših domaćih evropskih palačinki je da im se dodaju sredstva za podizanje, odnosno prašak za pecivo. One su vidljivo deblje, ali i vidljivo manje od naših, promjera svega 7,5-8 cm. Poslužuju se najčešće uz javorov sirup, svježe voće ili maslac od kikirikija.
Potrebni sastojci
200 g mekog brašna (za dizana tijesta)
1 žličica praška za pecivo
2 jaja (odvojena)
300 ml mlijeka
1 žličica maslaca
2 žlice meda
malo soli
svježe borovnice
suncokretovo ulje
Za posluživanje
svježe voće po želji (borovnice, jagode)
Javorov sirup, sladoled od vanilije i
nasjeckan pistacio za dekoraciju
Priprema
1. Pomiješajte suhe sastojke, brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. Jaja odvojite, pa žumanjke dobro istucite s mlijekom, medom i žličicom maslaca, dodajte suhe sastojke i sve dobro pjenjačom izmiješajte. U zasebnoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrst snijeg pa ih u nekoliko navrata umiješajte u smjesu brašna i žumanjke.
2. U neprijanjajućoj tavi za palačinke zagrijte dvije žlice suncokretova ulja ili jednu žličicu maslaca. Na zagrijano većom kuhinjskom žlicom izlijte tijesto da u isto vrijeme dobijete dvije ili tri palačinke veličine otprilike 7,5-8 cm, po želji dodajte im svježe borovnice. Pecite oko tri minute na srednje jakoj vatri dok se na površini ne pojave mali mjehurići ili do zlatno žute boje, a zatim okrenite palačinke i pecite još 2-3 minute.
3. Palačinke slažite na topao tanjur jednu iznad druge, prekrijte ih kuhinjskim papirom kako bi održale toplinu. Poslužite ih uz javorov sirup, ostatak borovnica ili voće po vašoj želji ili uz sladoled od vanilije dekoriran sjeckanim pistacijem.
Nada Duhović
Just good
food