Hrana i recepti

Hrana i recepti

Baš kao slastičarske: 5 trikova za vrhunske krafne

Prženo tijesto – u koje ubrajamo i krafne – slastica je koja danas, u doba općeg zazora prema brašnu, šećeru i ulju, ne kotira dobro na ljestvici poželjne hrane. Unatoč tome u njemu podjednako uživaju i djeca i odrasli kojima je i sam miris svježih pokladnica dovoljan da ih lansira ravno u bezbrižne dane djetinjstva.

Bolje da umre selo nego običaji, složit će se većina ljudi, u kojem god kutku hrvatske da postavite ovo pitanje, a fašnički ili pokladni dani nezamislivi su bez slasnih pokladnica čiji miris i okus zove na još. Zašto toliko volimo ovu jednostavnu slasticu od brašna i šećera?

Jedinstvena kombinacija

Tajna je u prženom tijestu koje se priprema s kvascem, a koje je specifično po mekanoj, napuhnutoj unutrašnjosti koja nastaje dizanjem tijesta, ali i kao rezultat dodira tijesta s vrućim uljem. Primjenom metode prženja u dubokom ulju dobiva se hrskav vanjski dio namirnice, pri čemu ona obično upija veći sadržaj ulja.

Takve su namirnice najčešće veoma ukusne, a zbog kombinacije masti, šećera i hrskave senzacije rijetki među nama zaustavit će se nakon jedne ili dvije pojedene krafne. Jedinstvena kombinacija aroma, okusa i teksture prženog tijesta čini ga neodoljivim za većinu ljudi, posebice za djecu koja iznad svega vole prženu hranu, kako slatku tako i onu slanu. Odrasli će pak uz punu zdjelu domaćih krafni vrlo vjerojatno zapodjenuti razgovor o djetinjstvu, krafnama koje su nekoć pekle njihove bake i kako nijedna krafna nije prava osim one punjene domaćim pekmezom od marelice.

Savršeno jednake

S tom će se tvrdnjom složiti i većina profesionalnih slastičara koji u ovo doba godine svakodnevno moraju imati svježe krafne u ponudi. A zašto su sve njihove krafne tako savršeno jednake veličinom, oblikom i bojom? Kažu da je trik u tome da se u vruće ulje krafne stave “naopako”, na gornju stranu koja se dizala, kako bi se potom u ulju digla i donja strana, na kojoj je krafna stajala.

I obavezno moraju biti poklopljene prve tri minute kako bi se lijepo digle. Također, prave krafne moraju imati svoj prepoznatljivi bijeli “pojas”. Da biste to postigli, potrebno ih je peći u puno ulja, da “plivaju” i pritom valja dobro paziti da se ulje ne pregrije kako krafne ne bi zagorjele. Opustite se i uživajte u krafnama! Pred vama je ionako doba korizme i odricanja.     

5 trikova za vrhunske krafne

  1. Svi sastojci trebaju biti sobne temperature kao i prostorija u kojoj se krafne pripremaju
  2. Prije nego što se premijesi, tijesto se obavezno mora udvostručiti
  3. U tijesto dodajte žlicu rakije – krafne će upiti manje masnoće
  4. Ulje treba biti zagrijano na temperaturu od 160 do 170 Celzijevih stupnjeva
  5. Nemojte odjednom staviti previše krafni u posudu za prženje jer će se temperatura ulja smanjiti i krafne će upiti previše masnoće

Recept za savršene pokladnice: Pripremite najukusnije domaće krafne

Melita Redžić Savičić/Slano&Slatko

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo