Jedan od najpoznatijih talijanskih umaka za tjesteninu je zasigurno carbonara. Legenda kaže kako je dobio ime po rudarima, jer se jelo često posluživalo u rudarskom kraju. Ja sam ju servirala uz bavette, još jedno od tisuće talijanskih čuda tjestenine. Toliko je jednostavno, toliko zasitno i toliko slasno…
Potrebni sastojci
300 g miješanog mljevenog mesa
4 jaja
50 g naribanog Ribanca
3 žlice krušnih mrvica
1 veća glavica luka srebrenca
2 češnja češnjaka
2 žlice koncentrata rajčice
malo ružmarina
1 dl vrhnja za kuhanje
1 vezica rukole
bavette
maslinovo ulje
1 dl bijelog suhog vina
sol, papar
Priprema
1. Meso pomiješajte s jednim jajetom, češnjakom i ribancem. Posolite ga i popaprite, pa dodajte krušne mrvice. Oblikujte male okruglice.
2. Nasjeckajte luk i češanj češnjaka, a ostala jaja zasebno izmiješajte s dvije žlice ribanca i vrhnjem za kuhanje. Rukolu operite i posušite.
3. Bavette skuhajte da budu al dente. Mesne okruglice popržite na ulju sa svih strana, otprilike 5-10 minuta, pa im dodajte luk i češnjak. Izmiješajte i još kratko propirjajte, pa dodajte ružmarin i vino. Kad je prokuhalo dodajte koncentrat rajčice. Nakon dvije minute maknite s vatre.
4. Bavette ocijedite, vratite u još vrući lonac u kojem su se kuhale, pa im dodajte mješavinu od jaja, sira i vrhnja. Dobro izmiješajte i poklopite. Tako ih držite 2-3 minute.
5. Tjesteninu raspodijelite na tanjure, pospite rukolom, dodajte mesne okruglice s lukom i na vrh dodajte još ribanca. U slast!
Nada Duhović
Just good food