Tradicionalno se poslužuje za božićni doručak. Premažite ga otopljenim maslacem, pospite mljevenim šećerom i uživajte uz šalicu tople kave!
Potrebni sastojci
1/2 kg mekog brašna
1 žličica praška za pecivo
140 g maslaca
200 g šećera u prahu
80 g sjeckanih lješnjaka
300 g svježeg sira
80 g kandiranih kockica naranče
50 g kandiranog miješanog voća
2 žlice suhih grožđica namočenih u dvije žlice ruma
2 jaja
naribana korica jednog limuna
maslac za premazivanje
mljeveni šećer za posipanje
Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Kalup za kuglof namastite maslacem te pospite brašnom.
2. U posudi izmiješajte prosijano brašno s praškom za pecivo, pa prstima utrljajte maslac tako da smjesa postane krupno mrvičasta.
3. Dodajte i ostale sastojke, šećer u prahu, sjeckane lješnjake, namočene grožđice i kandirano voće. Dodajte sir i koricu limuna te umiješajte jaja.
4. Tijesto dobro rukama izradite, te ga na pobrašnjenoj radnoj površini oblikujte u veći valjak koji ćete utisnuti u namašćen i pobrašnjen kalup.
5. Pecite kuglof 70 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Pečen ohladite pa izvadite iz kalupa. Otopite na laganoj vatri 1 žlicu maslaca, pa sa svih strana kistom premažite kolač, pospite ga još obilno mljevenim šećerom i poslužite uz šalicu tople kave!
Nada Duhović
Just good food