Ne zaboravite obilje povrća uz obrok s roštilja. Povrće možete ispeći na roštilju zajedno s mesom ili ribom ili napravite zanimljive salate kao prilog.
Tako ćete pridonijeti osjećaju sitosti, a nećete unijeti previše ekstra kalorija. Vlakna iz povrća također pomažu vezati čestice masnoće i potiču izlučivanje iz tijela. Kod začinjavanja držite se osnova poput svježih začina, maslinovog ulja, octa ili limunovog soka, bez suvišnih umaka i teških začina.
1. COLESLAW SALATA
Sastojci:
- Kupus, bijeli, ribani, 1 šalica, 100 g
- Mrkva, mlada, ribana, 1 šalica, 150 g
- Grčki jogurt, 1 jušna žlica, 15 g
- Limunov sok, 1 čajna žličica, 5 g
- Peršin, list, usitnjeni, 1 jušna žlica, 4 g
- Sol, ½ čajne žličice, 2,5g
Priprema:
Mrkvu i kupus oprati i naribati u zdjelu. U jogurt dodati malo limunovog soka, sol i sitno sjeckani peršin pa sve dobro izmiješati i preliti preko salate. U dresing možete dodati bilo koji svježi začin po želji, primjerice vlasac…
2. POMFRI OD BATATA
Sastojci:
- Batat, 1 plod
- Maslinovo ulje, 2 čajne žličice, 10g
- Sol, dimljena paprika, papar
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Batat oguliti i narezati na štapiće u obliku pomfrija. Prebaciti u zdjelu, začiniti s maslinovim ulje, soli, paprom i paprikom i sve dobro promiješati pa prebaciti u pleh na masni papir. Peći 25 minuta, a nakon 15 minuta krumpiriće malo okrenuti da se ravnomjerno ispeku.
3. DOMAĆI UMAK ZA MESO S ROŠTILJA
Sastojci:
- 0,5 luka vrlo sitno narezanog na kockice
- 250 g pasate (2 šalice)
- 1 Češnjak zgnječen
- 2 žlice pirea od rajčice
- 1 žlica meda
- prstohvat crnog papra
- prstohvat soli
- 0,5 žlice paprike
- 1,5 žlice balzamičnog octa
- 0,5 žlice Worcestershire umaka
Priprema:
U tavu dodajte malo ulja i stavite sitno sjeckani luk te lagano pirjajte 3-4 minute dok ne omekša.Dodajte ostatak sastojaka i promiješajte.Pirjajte sve zajedno oko 10 minuta.
Ako želite glatki umak, pričekajte da se ohladi, a zatim ga smiksajte u multipraktiku do željene konzistencije.
Ako želite da ovaj umak dobije ljutinu dodajte malo chillija ili Sriracha umaka.
4. PRILOg ZA RIBU S ROŠTILJA: PIRE OD POVRĆA
Sastojci:
- Mrkva, mlada, 1 plod
- Cvjetača, cvjetovi, 1 šalica, 130 g
- Brokula, 1 šalica, 80 g
- Maslac, 1 čajna žličica, 5 g
- Mlijeko, 1 jušna žlica, 10g
- Peršin, list, usitnjeni, 1 jušna žlica, 4 g
- Sol, ½ čajne žličice, 2,5g
Priprema:
U kipuću vodu staviti kuhati mrkvu, cvjetaču i brokulu. Kuhati dok nije mekano. Ocijediti i dodati maslac i mlijeko i začine. Smiksati u pire štapnim mikserom i poslužiti s mesom i salatom.
Povremeno uzimanje slatkog neće vam naškoditi, ali 100 grama čokolade svaki dan bi moglo
Foto: Shutteerstock