Torta od sira ili cheesecake je jedna od najpopularnijih torti ikada u Americi. Radi se o prhkom tjestu, kojem sam ja ovaj put dodala i malo kakaa, te o nadjevu od svježeg sira, jaja i limuna.
Ako sve to još premažete ukusnom marmeladom i ukrasite svježim domaćim, sezonskim borovnicama, dobit ćete desert kao stvoren za sve, pa i one svečanije prilike ….
Sastojci
Za tijesto:
- 150 g brašna
- 1 žlica kakaa za kolače
- 110 g maslaca
- 50 g šećera
Za sirnu smjesu:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 1 kg svježeg sira
- 3 žlice gustina
- 80 g otopljenog maslaca
- sok i naribana korica jednog
- neprskanog limuna
- 2 žlice marmelade od marelica
- 400 g svježih borovnica
- šećer u prahu za posipavanje
Priprema:
1. Za tijesto izmješajte brašno s kakaom i šećerom. Dodajte na listiće narezan maslac, pa prstima napravite mrvičastu smjesu. Smjesu miješajte rukama i dlanovima dok ne postane kompaktna, tada ju oblikujte u kuglu, omotajte prozirnom folijom i ostavite 30-tak minuta na hladnom.
2. Za to vrijeme pripremite kalup promjera 25 cm, malo ga namastite maslacem i obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Tijesto zatim valjkom razvaljajte i prekrijte njime dno kalupa, te ga izbockajte vilicom.
3. Za sirnu smjesu pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom. Umiksajte svježi sir, zatim dodajte gustin te otopljen i malo prohlađen maslac. Dodajte sok i naribanu koricu jednog neprskanog limuna pa sve dobro izmješajte. Smjesom prelijte tijesto i pecite u zagrijanoj pećnici sat vremena. Ako je potrebno kolač prekrijte aluminijskom folijom, kako vam nebi površina previše potamnila.
4. Gotov kolač izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Zatim ga izvadite iz kalupa i stavite na pladanj za torte po vašoj želji. Marmeladu rastopite u manjoj posudi s dvije žlice vode, pa takvom premažite kolač. Na kraju operite borovnice pa ih poslažite na kolač. Pospite šećerom u prahu.
Nada Duhović
Just good food