Chia je biljka porijeklom iz Meksika i Gvatemale, a spada u sam vrh namirnica superbogatih vrijednim hranjivim tvarima.
Chia sjemenke imaju tri puta više antioksidanta od borovnice, te tri puta više željeza i od špinata, dok vitamina C čak sedam puta više nego naranča. Osim toga, ove sjemenke sadrže osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa.
Chia je biljka porijeklom iz Meksika i Gvatemale, a spada u sam vrh namirnica superbogatih vrijednim hranjivim tvarima, dok ga slijede sjeme konoplje, laneno, sjeme sezama te sjeme bundeve.
Takve sjemenke treba uključiti u svakodnevnu prehranu kako bi se spriječila neželjena stanja poput konstipacije, a ne sadrži gluten pa je odlično za bolesnike od celijkalija.
Chia puding
Sastojci:
- 3 šalice mlijeka od lješnjaka
- 4 banane
- 6 žlica kakaa
- 4 žlice kosovog maslaca/ulja
- 8 žlice chia sjemenki
- 200g lješnjaka
Priprema:
U blender stavite mlijeko i dodajte banane, kakao i kokosov maslac. Miksajte dok se ne sjedini u jednoličnu smjesu. U posudu stavite chia sjemenke i dodajte smjesu i promješajte da postane jednolična.
Pustite da odstoji barem 10 minuta. Lješnjake usitnite i popržite da puste miris. Puding rasporedite u posudice i pospite lješnjacima.
Dobar tek!
Ovi recepti su dio Akademije zdravog kuhanja koju organiziraju portal Ordinacija.hr, Centar za kulturu prehrane i Interspar Hrvatska, tijekom koje su polaznici učili kako izraditi jela bez laktoze i glutena.
Chia sjemenke dio su katogene dijete za epilepsiju, kao što su i dio prehrane za policistične jajnike.
Foto: Shutterstock
Ordinacija.hr