Volim palačinke, ali najdraže su mi kad su punjene nekim neobičnim nadjevima, domaćom marmeladom ili džemom, sladoledom i vrućim preljevom od čokolade…
Ne radim ih prečesto, a kad ih radim volim da su male jer mi ljepše izgledaju na tanjuru.
Ove XS palačinke su idealne za doručak, zasitne, slatke – da vam odmah uljepšaju dan i odlično pašu uz šalicu kave!
Za palačinke:
- 2 jaja
- 150 grama brašna
- 50 grama kakaa
- 3 dcl mlijeka
- 1,5 dcl mineralne vode
- žličica šećera u prahu
Pomiješati zajedno mlijeko, mineralnu vodu i jaja. U drugu posudu prosijati kakao, brašno i šećer u prahu i zatim sjediniti te dvije smjese. Sve dobro izmiješati da ne bude grudica i peći tanke palačinke. Ja sam ih pekla u maloj tavici promjera cca 15 cm.
Pustiti da se malo ohlade prije punjenja.
Za mousse:
- 100 grama bijele čokolade
- 150 ml vrhnja za šlag
- 2 žličice šećera u prahu
Otopiti bijelu čokoladu na pari, istući vrhnje u čvrsti šlag. Dio šlaga (4-5 žlica) odvojiti u posudicu i odložiti sa strane. Otopljenu čokoladu polako dodavati u šlag i miješati sa pjenjačom da se sjedini.
Puniti palačinke sa smjesom, po želji dodati na vrh malo šlaga, mljevenih badema, oraha, kokosa, naribane bijele ili tamne čokolade.
Ja sam u ovom slučaju imala i nekoliko macaronsa s aromom ruže koje sam usitnila i s tim posipala palačinke.
To je palačinkama dalo dozu profinjenosti… i elegancije 🙂
Ana Surać
Steamy, creamy…