U kremu možete dodati tostirane i samljevene lješnjake, blanširane bademe, cimet, narančinu koricu i sok od naranče, višnje… što god volite! Ova ljepotica podnosi sve varijacije na temu.
Kad čujem riječ “rođendan” – pomislim na tortu. Kad čujem riječ “torta”, ja odmah pomislim na čokoladnu! Kad čujem riječ “fino” – pogodite, na što pomislim!
Što reći… Volim čokoladne torte! Može i ne mora imati kremu, može i ne mora imati glazuru, ali mora imati puuuno čokolade!
Sastojci:
- 375 g brašna
- 170 g kakaa
- 1,5 žličica soli
- jedna žlica sode bikarbone
- dvije žličice praška za pecivo
- 500 g šećera
- 180 ml ulja
- 370 ml mlaćenice
- tri žličice ekstrakta vanilije
- tri veća jaja, po mogućnosti domaća, lagano tučena
- 370 ml vruće vode
Priprema:
1. Kakao i brašno prosijati, dodati sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i šećer te sve dobro promiješati. Dodajte ulje, mlaćenicu, lagano razmućena jaja, ekstrakt vanilije i vruću vodu i miksajte malom brzinom.
2. Kalup za tortu obložite pek-papirom, namastiti stranice i posujte kakaom da se biskvit ne zalijepi. Ja sam smjesu podijelila u dva kalupa (od 32 i 28 cm) – jer ima dosta smjese. Pekla sam ih zajedno koristeći ventilator na 170°C. Ako ne koristite ventilator ili nemate tu opciju na svojoj pećnici pa pečete jedan po jedan biskvit, pecite na 180°C, 40 do 45 minuta. Ako pečete cupcakese, kao ja večeras, pecite ih 20 – 25 minuta.
3. Nakon 45 minuta provjerite biskvit čačkalicom – ako je čista, izvadite biskvit iz pećnice. Skinite nakon par minuta obruč i pustiti ju da se skroz ohladi prije nego ju krenete mazati kremom. Prije slaganja torte odrežite neravnine na samoj površini biskvita i razrežite svaki biskvit napola – naravno, taj korak možete i preskočiti.
Za kremu:
- 600 ml slatkog vrhnja
- 400 g tamne čokolade
- dvije žlice šećera u prahu
- deset ml ruma
- žlica maslaca
1. Čokoladu rastopite na pari s maslacem, dodajte slatko vrhnje. šećer i rum kad se
čokolada malo ohladi i mikserom izradite kremu. Pazite da ne pretučete slatko vrhnje.
2. Slažite red biskvita, red kreme i na kraju cijelu tortu premažite kremom.
U kremu možete dodati tostirane i samljevene lješnjake, blanširane bademe, cimet, narančinu koricu i sok od naranče, višnje… što god volite! Ova ljepotica podnosi sve varijacije na temu.
Dobar tek!
Ana Surać
Steamy, creamy…