Važan sastojak mnogih jela je upravo dobro pripremljen temeljac. Ako ne znate kako ga pripremiti, danas vas tome podučava kuhar Tomislav Horvat iz restorana Balon.
Temeljac je ustvari bistra juha čiji glavni sastojak mogu biti meso, riba ili povrće. Možete ga, naravno, koristiti kao juhu, ali on se također može dodavati raznim jelima i umacima.
Najkorisniji i najlakši za pripremu je svakako temeljac od povrća.
Sastojci i priprema povrtnog temeljca:
- Povrće poput luka, celera, mrkve, peršina u korijenu, tikvice, rajčice narežite na manje komade i stavite na malo ulja u vruću zdjelu te pustite da se na jačoj vatri pirja uz povremeno miješanje.
- Kada povrće dobije zlatno-smeđu boju, podlijte vodom ( za 1 kg povrća potrebno je 5 litara vode).
- Nakon što voda zakipi, kuhajte na jakoj vatri još 10 minuta bez začinjavanja. Vrijeme je da sav sadržaj procijedite kroz sitno cjedilo.
Ovako pripremljen temeljac možete koristiti za podlijevanje rižota, variva i gulaša. Dodate li mu malo mesa ili sirove kosti, dobit ćete mesni temeljac.
Foto: Shuttertsock
A. A.