Celijakija je doživotna kronična, upalna i autoimuna bolest koja kao liječenje zahtijeva doživotnu bezglutensku dijetu.
U nastavku vam donosimo recept za fritule bez glutena udruge CeliVita – Život s celijakijom.
CeliVitine fritule bez glutena
Sastojci:
- 2 jaja
- 3 žlice šećera
- 1 vrećica vanil šećera
- 1 čaša čvrstog jogurta
- 1 čaša kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- 390 g Schar mix B brašna
- 10 g kukuruznog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- rum, limunova korica i grožđice po izboru
- 1 ribana jabuka (isto po želji)
Priprema:
- Jaja i obje vrste šećera mikserom dobro izraditi, dok ne postanu rahla svjetlo žuta smjesa.
- Uz miješanje dodavati jogurt i kiselo vrhnje.
- U smjesu također postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesa ne smije biti tvrda, ali niti tekuća.
- Pustiti da odstoji 10-15 minuta.
- Zagrijati ulje (paziti da ne bude prevruće kako fritule ne bi izvana pocrnile, a unutra ostale sirove), pa žlicom zagrabiti tijesto (oko pola jušne žlice i drugom žlicom pogurati da sklizne u ulje.
- Ne ih odjednom staviti puno jer dosta narastu pa da ne dođe do gužve.
- Peći ih do željene boje.
Napomena:
Oprez kod upotrebe posuđa i kuhinjskih pomagala, radi kroskontaminacije. Više pročitajte na stranicama Celivita.hr.
Autor: Amalija Jurjević Delišimunović/
Foto: Shutterstock