Brzo su gotove, ne treba ih kuhati, vrlo su hranjive, a lagane i osvježavajuće – hladne juhe savršene su za ljeto.
Hladna juha svojevrsna je tekuća salata koja se jednostavno priprema od povrća i/ili voća tako da se sastojci fino usitne ili izmiksaju, a potom se juha dobro ohladi. Osim klasičnog posluživanja u tanjuru, hladne juhe često se piju iz čaša kao zdravi “aperitiv”.
Po hladnim juhama (gazpacho) najpoznatija je španjolska kuhinja, a uobičajene su i u grčkoj i turskoj kuhinji. Nisu tipične samo za tople krajeve; hladne juhe pripremaju se i u Rusiji, Poljskoj, Švedskoj…
Španjolska juha gazpacho tradicionalno se pripravlja od svježe rajčice, paprike i krastavca nasjeckanih na kockice, češnjaka, korijandra, suhog kruha, luka, maslinova ulja, octa, soli, papra i vode. Postoji i “zelena” inačica gazpacha na bazi zelenih rajčica i po želji drugog zelenog povrća i začinskog bilja (npr. tikvice, paprika, bosiljak, peršin…), kao i “bijeli” gazpacho bez rajčice, u koji se dodaju se blanširani bademi, češnjak, kruh, ocat i maslinovo ulje. U povrtne juhe mogu se dodati kockice kruha, prepečena slanina, tvrdo kuhano jaje…
Tu su i razne voćne juhe s lubenicom, dinjom, sokom od limete, grožđem… koje se fino mogu začiniti svježe naribanim đumbirom.
Gazpacho
Sastojci: 3 rajčice, 1 krastavac, 1 paprika, 1 luk, 2 režnja češnjaka, 0,5 dcl maslinova ulja, sok od 1/2 limuna, 1 žlica balzamičnog octa, 5-6 listova svježeg bosiljka, sol, papar
Priprema: Gazpacho se može pripremiti sa i bez guljenja rajčice. Želite li rajčici odstraniti kožu, u sredini s donje strane zarežite je u obliku slova X i stavite je na 1-2 minute u vrelu vodu, a potom 1-2 minute u ledenu vodu, kako biste je mogli lako oguliti. Ili jednostavno radite s neoguljenom rajčicom tako da je narežete na komade i izmiksate.
U svakom slučaju, jednu rajčicu odvojite. Kad je obradite i usitnite, dodajte joj maslinovo ulje, limunov sok i balzamični ocat te sve dobro izmiksajte.
Preostale rajčice, papriku i krastavce narežite na male komade, a češnjak sitno nasjeckajte. Sve sastojke stavite u dublju zdjelu, pa posolite, popaprite i izmiješajte. Pustite da malo odstoji.
U ovu mješavinu dodajte prethodno izmiksanu smjesu od rajčice. Sve dobro izmiješajte. Odvojite 2/3 smjese i prebacite je u mikser, dodajte bosiljak i izmiksajte u kremastu tekućinu. Dodajte je ostatku nasjeckanog povrća i sve dobro promiješajte. Gazpacho se treba rashladiti u hladnjaku barem pola sata.
Osim hladnih juha na bazi rajčice, izvrsno prijaju i one od krastavaca (ili tikvica) i jogurta, a odlične su kombinacije cikla sa đumbirom te avokado s jogurtom, krastavcem i sokom od limete.
Limeta jača imunitet, utažuje žeđ i obogaćuje okus jela
I.V.
Foto: Shutterstock