Imate banane koje vam dugo stoje? Napravite desert koji će vas oduševiti okusima - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Imate banane koje vam dugo stoje? Napravite desert koji će vas oduševiti okusima

shutterstock

Pripremat ćete ga često…

Ovaj je recept odličan način da iskoristite banane koje vam već dugo stoje u kuhinji. Iako je sama po sebi ova poslastica odlična, preljevu od ruma i karamele nećete odoljeti…

Evo zašto trebate pojesti bananu svaku večer prije spavanja – svakako probajte!

Potrebni sastojci:

  • 4 žlice maslaca
  • 200 g šećera
  • 3 banane
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • ¼ žličice mljevenog cimeta
  • 600 ml mlijeka
  • 2 jaja – žutanjak
  • 2 jaja
  • 55 ml tamnog ruma
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 štruca kruha starog jedan dan

U ovih 5 situacija nije poželjno koristiti maslinovo ulje, a evo i zašto

Za umak:

  • 100 g maslaca
  • 60 g šećera (do 80g)
  • ¼ žličice soli
  • 3 žlice tamnog ruma
  • 60 g vrhnja za šlag

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva
  2. Otopite maslac, pola stavite na posudu za pečenje i razmažite dobro
  3. U veliku posudu stavite šećer te dodajte 2 banane i vilicom sve dobro izmrvite. Dodajte ostatak maslaca, cimet, sol, muškatni oraščić, đumbir i sve miješajte vilicom dok ne dobijete gustu pastu
  4. Dodajte mlijeko, dva jaja, žutanjke, rum i vaniliju te sve dobro pomiješajte.
  5. Odrežite 1 šnitu kruha na kockice, dodajte smjesi od banane. Pustite da tako stoji oko 10 minuta. U međuvremenu ostatak banana izrežite.
  6. Stavite smjesu u posudu za pečenje i dobro rasporedite. Preostale banane posložite po smjesi i pecite oko 1 sat.

Patlidžan je obavezna ljetna namirnica – ove trikove kod odabira i pripreme morate znati!

Napravite preljev

  1. Otopite maslac na tavi, dodajte šećer, sol i miješajte te kuhajte na slaboj vatri oko 2 minute. Stalno miješajte dok se ne pretvori u karamel umak.
  2. Ugasite plamen i dodajte rum te miješajte.
  3. Vratite na vatru i miješajte oko 1 minutu
  4. Ugasite vatru i dodajte vrhnje, ostavite da se hladi
  5. Narežite puding i preko svakog komada stavite preljev

Dobar tek!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo