Donosimo vam recept za najukusniju štrudlu od glavne namirnice koja je trenutno dostupna svima – trešnje!
Možete ju pripremiti jednostavno, ali i brzo ukoliko se odlučite za kupovno tijesto koje je samo potrebno premazati maslacem i staviti nadjev.
Potrebni sastojci za nadjev:
30 g svježih mrvica kruha
- 60 g mljevenih badema
- 50 g smeđeg šećera
- naribana kora jedne naranče
- 700 g trešanja
Za tijesto:
- 3 lista tankog tijesta za savijače
- 30 g rastopljenog maslaca
- 2 žlice badema narezanih na listiće
- 1 žlica šećera u prahu
- Za pripremu je potrebno 30-40 minuta, a za pečenje 20 minuta.
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, i obložite papirom lim za pečenje. U velikoj posudi izmiješajte mrvice kruha, bademe, šećer te narančinu koricu. Operite trešnje, izvadite koštice te ih dodajte u posudu za nadjev i sve izmiješajte.
2. Stavite na ubrus jedan list tijesta i premažite ga maslacem. Na njega stavite drugi i treći list, a svaki tanko premažite maslacem. Na pripremljeno tijesto razdijelite nadjev od trešanja i ostavite rub oko 2,5 cm. Uže strane preklopite da nadjev ne ispadne.
3. Pomoću ubrusa savijte savijaču sa šire strane pa je stavite na lim rubom nadolje. Premažite preostalim maslacem i pospite bademima.
4. Pecite štrudlu oko 20 minuta da tijesto i bademi dobiju zlatnosmeđu boju. Toplu ili hladnu pospite šećerom u prahu i poslužite. Ako želite, uz štrudlu poslužite tučeno slatko vrhnje, kremasti grčki jogurt ili sladoled. Dobar tek!
Izvor: Reader’s Digest
Foto: Shutterstock
A. Abrahamsberg