Ova rolada je jedna od svih onih finih kolača i slastica iz Snježine kuhinje, s bloga Vrtaljica, a koju “analiziramo” u foodblogerskoj igri “FBI rukavice“
I baš kao što ga Snježa i opisuje, jednostavan, a fin čokoladni kolač, koji sam ja malo (sasvim malo) izmijenila i napravila po svom. Za nadijevanje sam umjesto marmelade od marelica koristila domaću marmeladu od jagoda i malina (od moje svekrve). Nakon što sam ga zavila u roladu nisam ga više dopekla kao što ide po receptu i na kraju sam gotov kolač još prelila glazurom od čokolade, kao nekakav završni “touch”… Kolač sam dobro rashladila i poslužila ga uz svježe domaće maline.
Sastojci:
5 jaja
10 dag šećera
10 dag mljevenih oraha (po želji)
5 dag oštrog brašna
8 dag čokolade za kuhanje
marmelada po želji i šećer za posipanje
Postupak:
1. Čokoladu omekšajte ili otopite u loncu iznad pare, pa ohladite. Razdvojite posebno bjelanca od žumanaca i s malo soli istucite bjelanjke u čvrst snijeg. Stavite na stranu.
2. Pet žumanjaka pjenasto umutite sa šećerom, pa dodajte omekšalu čokoladu, zatim orahe pomiješane s brašnom, te polako gumenom žlicom za kreme umiješajte istučeni snijeg od bjelanaca. Dobro izmiješano tijesto izlijte u lim za pečenje obložen papirom za pečenje (ja sam koristila lim od pećnice). Pecite u zagrijanoj pećnici, na 200 °C, 10-ak minuta.
3. Pečen kolač odmah premažite marmeladom po želji i uz pomoć papira zavijte u roladu. Kolač ohladite i poslužite posut šećerom u prahu.
Nada Duhović
Just good food