Juha od poriluka za dug život - obožavat će je i oni koji inače ne vole ovo povrće - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Juha od poriluka za dug život – obožavat će je i oni koji inače ne vole ovo povrće

Nova knjiga “Paradoks dugovječnosti” pomoći će vam da živite zdravije, kvalitetnije, ali i dulje.

Od trenutka kada dođemo na svijet naše stanice započinju proces starenja. No starenje ne mora nužno značiti i kopnjenje. U „Paradoksu dugovječnosti“ renomirani kardiolog i kirurg dr. Steven R. Gundry, autor uspješnice „Paradoks biljaka“, iznosi inovativan plan za dug i zdrav život.

Jednostavan i brz napitak za imunitet – obožavat ćete ga, a gotov je za manje od 5 minuta

Smatrajući da nikada nije prekasno za promjenu prehrane i načina života, dr. Gundry prilaže nutricionistički plan i plan novih životnih navika koji će održavati zdravlje vaše utrobe i osigurati vam ugodan i zdrav život desetljećima nakon. Ovaj progresivan i inovativan uvid u znanost o procesu starenja predstavlja nove načine kako izbjeći i izokrenuti mogućnost obolijevanja te jednostavne trikove koji će vam pomoći u tome da se osjećate mlađe i vitalnije.

Kardiolog dr. Steven R. Gundry već se četrdesetak godina uspješno bavi medicinom te je svoje znanje usmjerio na unapređenje ljudske prehrane. Danas radi kao voditelj i osnivač Međunarodnog instituta za srce i pluća te Centra za restorativnu medicinu u Kaliforniji te ondje svakodnevno pomaže pacijentima kontrolirati težinu, brinuti o zdravlju i održavati dovoljnu količinu energije kroz specifičan plan prehrane.

Iz njegove najnovije knjige izdvajamo recept za jednostavnu, zdravu i brzu juhu.

Juha od poriluka za dug život

Poriluk u ovom receptu divna je namirnica puna polifenola. Što je još bolje, savršen je izbor za petodnevni „post“. Juha ima svjež limunast okus, a od bogata okusa muškatnog oraščića bit će vam toplo cijeloga dana.

Sastojci za 4 do 6 osoba:

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 500 g poriluka, očišćenog i narezanog
  • 2 stabljike celera,
  • sitno nasjeckane 3 češnja češnjaka,
  • usitnjena 1 žlica nasjeckanog svježeg timijana
  • Korica 1 limuna
  • 1 velika cvjetača, narezana na cvjetiće duge 5 cm
  • ½ žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 1 žličica sitne morske soli (po ukusu)
  • 2 žličice krupnije mljevenog crnog papra
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 1 lovorov list
  • Sitno kosani vlasac za ukras

Priprema:

Na srednje jakoj vatri u većem loncu ugrijte maslinovo ulje. Dodajte poriluk, celer, češnjak, timijan, limunovu koricu i cvjetaču te muškatni oraščić, sol i papar.

Pirjajte na umjerenoj vatri i miješajte dok poriluk ne povene. Ulijte povrtni temeljac i stavite lovorov list te poklopljeno kuhajte 25 do 30 minuta kako bi cvjetača postala posve mekana.

Juhu ulijte u blender ili upotrijebite štapni mikser kako biste dobili glatku smjesu (juhu ulijevajte malo-pomalo kako ne biste preopteretili blender). Tako dobivenu gustu juhu vratite na vatru i kuhajte još 10 do 15 minuta. Kušajte i po potrebi dodajte soli. Prije jela juhu pospite kosanim vlascem.

Recept za kruh iz kamenog doba bez brašna i kvasca – jednostavan, hranjiv i zasitan

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo