Uporna sam u nakani da tikva bude redovan gost našeg jelovnika. Nekako mi je to draga namirnica, aromatična, bogatog okusa, prekrasne boje… Ali imam jedan problemčić.
Znate – moja snažnija i bolja polovica tikvu ne voli, ali mene to ne sprječava da ju stavljam u razne juhe, torte, cupcakese i iako mu na sam spomen tikve pada mrak na oči, svako jelo u koje sam dosad ubacila tikvu mu se svidjelo 🙂 I naravno da onda svaki put budem sve hrabrija i stavljam sve više tikve, a sve manje popratnih okusa koji će ju zamaskirati da ju on ne skuži 🙂
Vjerujte mi – ovu juhu će voljeti svi! i oni koji tikvu ne mogu smisliti i oni koji su totalno zaljubljeni u nju. Kremasta, fina… ma za prste polizati! 🙂
Sastojci:
- 1/2 kg muškatne tikve
- 3 veća krumpira
- 2 mrkve
- 1 manji luk
- pola litre povrtnog temeljca
- sitno nasjeckani peršin
- prstohvat čilija u prahu
- svježi timijan
- svježi đumbir (komadić cca 2×2 cm)
- sol, papar
- maslinovo ulje
- žlica aceta balsamica
- 1 cikla srednje veličine
- 1 žumanjak
- pšenična krupica (griz)
Priprema:
1. Luk, mrkvu i tikvu prodinstati na maslinovom ulju dok malo ne omekšaju, dodati sol, papar, svježi đumbir narezan na štapiće, čili, timijan, sitno nasjeckani krumpir i povrtni temeljac.
2. Kuhati dok krumpiri ne omekšaju i zatim štapnim mikserom sve dobro izmiksati u krem juhu. Dodati žlicu aceta balsamica i sve dobro promiješati.
3. Za to vrijeme kuhati ciklu u lagano posoljenoj vodi (kuhati u malom lončiću s tek toliko vode da prekrije ciklu). Kad je cikla gotova usitniti je u blenderu. Ako treba dodati joj jednu do dvije žlice vode u kojoj se kuhala da bude kremastija i finije ispasirana.
4. Odvojiti dio ispasirane cikle (ostaviti samo par žlica za serviranje), dodati jedan žumanjak, malo soli i papra i griza ”koliko cikla upije”. Smjesa ne smije biti pregusta jer će onda okruglice biti pretvrde, ni premekana jer će se raspasti tokom kuhanja. Uz pomoć dvije žličice oblikujte okruglice i stavite ih u vodu koja je proključala i koju ste potom stavili na srednje jaku vatru.
5. Juhu poslužiti s okruglicama od griza i cikle, dodati žlicu ispasirane cikle, par kapi kvalitetnog maslinovog ulja i sitno nasjeckani peršin i uživati u divnoj paleti boja na tanjuru i bogatom okusu 🙂
Ana Surać
Steamy, creamy…