Tijekom ovih prohladnih dana najbolji grijač organizma ćete pronaći u tanjuru tople juhe. Što je bolje od toga da za takvu juhu trebate samo nekoliko sastojaka i tek malo vremena za kuhanje?
Guste, kremaste, s noklicama ili s rezancima, domaćim ili kupovnim ili s krupnim komadima povrća… poznajemo niz različitih juha, a upravo su one ono što bismo trebali konzumirati ako svoj organizam želimo ugrijati tijekom ovih prohladnih dana.
Osim toga, u juhama se nalaze tek prokuhano voće koje sadrži niz hranjivih tvari i nutrijenata koji će vam ojačati imuniteti. Od zdrave prehrane, ne postoji bolji lijek za dobro zdravlje, a upravo će vam ove juhe omogućiti da svoje tijelo zagrijete i to na brzinu!
Juha od celera i kurkume
Sastojci:
- 1 i 1/2 šaku celerovog korijena
- 2-3 mlada luka
- 2 režnja češnjaka
- malo peršinovog lišća
- 1 mrkvu
- 1 žličicu kurkume
- sol
- 3dl mlijeka + 3dl vode
- par žlica slatkog vrhnja
Priprema:
Kuhajte narezano povrće u malo vode i čim omekša, usitnite ga štapnim mikserom. U posudu debljeg dna, na laganu vatru stavite 1 žličicu maslaca. Dodajte brašno i dobro miješajte da dobije zlatnu boju pa dodajte malo vode da se brašno dobro skuha. Zatim dodajte usitnjeno povrće, mlijeko i vodu pa pustite da uzavri. Posipajte nasjeckanim peršinom, začinite kurkumom i posolite.
Juha od mladog luka i graška
Sastojci:
- 2 glavice ljutike
- 2 svežnja mladog luka (6-8kom) (možete upotrijebiti i medvjeđi luk)
- 2 šalice graška
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol
- papar
- listiće bosiljka
- bučine sjemenke
Priprema:
Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte narezanu ljutiku i bijele dijelove mladog luka. Dinstajte nekoliko minuta, dok luk ne postane proziran.
Ulijte temeljac i dodajte zelene dijelove mladog luka i grašak. Začinite.
Pojačajte temperaturu da juha uzavri, a zatim je smanjite i kuhajte 5-6min na laganoj vatri dok grašak ne omekša.
Usitnite povrće štapnim mikserom ili u blenderu, da dobijete kremastu juhu. Ukrasite je bosiljkom i bučinim sjemenkama te poslužite uz prepečeni kruh.
Autor recepata: Jedozovni duo
Foto: Shutterstock