Detoks uma novi je naslov autora Davida Perlmuttera koji je svjetsku slavu stekao svojim uspješnicama „Inteligentna prehrana“ i „Zdrava probava – zdrav mozak“.
U najnovijoj knjizi neurolog David Perlmutter ujedinio je snage sa spec. interne medicine dr. med. Austinom Perlmutterom i Kristin Loberg koji su svjetski priznati stručnjaci u svijetu medicine. Knjiga „Detoks uma“ otkriva kako suvremeni svijet duboko utječe na naše svakodnevne odluke i aktivno manipulira njima zbog čega postajemo usamljeniji, tjeskobniji, deprimiraniji, nepovjerljiviji, boležljiviji i deblji no ikada. Autori nam u ovoj knjizi objašnjavaju kako je moguće probuditi se iz tog stanja monotonije te krenuti za trajnom radošću i duboko smislenim postojanjem – čak i dok proživljavamo teškoće, razočaranja i izazove. To je neizbježno. Ali, nije neizbježno osjećati se kronično nepovezano, maglovito, tjeskobno, frustrirano, možda čak i slomljeno, pod teretom samog života. Postoje vrlo stvarni i učinkoviti načini kako izbjegavati mnoge od tih osjećaja i, još važnije, stvarati trajnu sreću u životu. Savjeti izneseni na stranicama ove knjige jednostavni su, vrlo lako izvedivi, korisni i pristupačni, posebice desetodnevni program koji obuhvaća plan prehrane s četrdeset slasnih i zdravih recepata od kojih vam donosimo neke. O desetodnevnom programu autor piše sljedeće:
“Ovo je resetiranje za vaš mozak i tijelo. Svrha mu je pomoći vam ponovno steći svoje navike, svoje odnose i način doživljavanja života.”
Autor upozorava i, da bi ovaj plan uspio, morate željeti promijeniti se. No, ohrabruje i kako je desetodnevni plan osmišljen da bude što praktičniji, bez žrtvovanja dobrobiti ili iskušavanja dobre volje do nerealnih krajnosti. Odlučite li se na ovaj detoks, morate znati da on uključuje i digitalnu detoksikaciju, prakticiranje empatije zahvalnošću, terapiju prirodom, donošenje odluka o hrani, uspješno spavanje, početak tjelesne aktivnosti, liječenje meditacijom, čvrste veze… Mi krećemo s nekoliko jednostavnih recepata iz knjige.
Doručak “sve u jednom”
Za 2 osobe
Potrebno vrijeme: otprilike 7 minuta
Sastojci:
- 4 grančice peršina ravnih listova, iz ekološkog uzgoja
- 1 veliki avokado iz ekološkog uzgoja, oguljen i očišćen od koštice
- 1 veliki list kelja iz ekološkog uzgoja, očišćen od tvrde stapke i narezan
- 50 g listova mladog špinata iz ekološkog uzgoja
- 2 žlice listova metvice iz ekološkog uzgoja
- ½ žličice naribanog đumbira iz ekološkog uzgoja
- ¼ žličice praha kurkume iz ekološkog uzgoja
- 500 ml kokosove vode iz ekološke proizvodnje
Priprema:
U blenderu pomiješajte peršin, avokado, kelj, špinat, metvicu, đumbir i kurkumu. Dodajte kokosovu vodu i četiri kocke leda pa obrađujte dok ne dobijete glatku kašicu.
Natočite u dvije ohlađene čaše i popijte!
Gotovo tandoori piletina
Za 4 do 6 osoba
Potrebno vrijeme: otprilike 1 sat, plus 24 sata za mariniranje
Sastojci:
- 550 g punomasnog jogurta iz ekološke proizvodnje, od mlijeka krava hranjenih travom
- 2 žlice netom iscijeđena limetina soka iz ekološkog uzgoja
- ½ – 1 ljuta crvena čili papričica, iz ekološkog uzgoja, očišćena od sjemenki i narezana
- 115 g narezanog luka iz ekološkog uzgoja
- 1 žlica nasjeckanog svježeg đumbira iz ekološkog uzgoja
- 1 žlica nasjeckanog svježeg češnjaka iz ekološkog uzgoja
- 1 žlica crvene paprike iz ekološkog uzgoja
- 2 žlice garam masale iz ekološke proizvodnje
- 1 žličica praha kurkume iz ekološkog uzgoja
- 1 pile za pečenje iz ekološkog uzgoja, teško između 1,5 i 2 kg
Priprema:
U posudi multipraktika s metalnim nožem pomiješajte jogurt i limetin sok pa obradite kako bi se sastojci povezali. Dodajte čili papričicu, luk, đumbir i češnjak i obradite. Dodajte papriku, garam masalu i kurkumu pa obrađujte dok ne dobijete gotovo glatku mješavinu.
U koži piletine načinite male zareze kako bi meso upilo marinadu, a tada ju stavite u veliku plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Dodajte mješavinu jogurta, zatvorite i protresite kako bi marinada prekrila meso. Stavite u hladnjak i ostavite marinirati 24 sata (ali ne dulje), s vremena na vrijeme okrećući vrećicu kako bi marinada potpuno omekšala piletinu.
Otprilike trideset minuta prije nego što namjeravate peći piletinu, zagrijte pećnicu na 260 °C ili na jednoj strani vanjskog roštilja zapalite vrlo vruću vatru od ugljena – temperatura bi trebala dosegnuti 260 °C prije nego što piletinu stavite peći. Izvadite piletinu iz plastične vrećice i okrenite je kako bi suvišna marinada iscurila iz šupljine. Marinadu bacite. Piletinu stavite na rešetku posude za pečenje ili rešetku roštilja, podalje od vatre. Poklopite i počnite peći, uz povremeno okretanje kako bi se meso jednolično peklo. Roštilju po potrebi dodajte ugljen kako bi vatra ostala vruća. Pečenje u pećnici trebalo bi trajati najdulje 40 minuta; na roštilju može biti potrebno dva sata da piletina bude potpuno pečena. Izvadite iz pećnice ili skinite s roštilja i ostavite stajati petnaest minuta prije nego što meso narežete na komade.
Keksi od badema i kokosa
Za 8 do 10 keksa
Potrebno vrijeme: jedan sat, plus 12 sati za stajanje, po želji
Sastojci:
- 270 g sirovih, nesoljenih badema iz ekološkog uzgoja
- 25 g nezaslađenih kokosovih pahuljica iz ekološkog uzgoja
- 3 žlice kakaova praha iz ekološke proizvodnje
- 2 žlice chia sjemenki iz ekološkog uzgoja
- 1 veliko jaje kokoši ekološki uzgajanih na pašnjacima, sobne temperature
- 4 žlice kokosova ulja
- 1 žlica granulirane stevije iz ekološke proizvodnje
- 1 žličica sode bikarbone
Priprema:
U zdjeli multipraktika s metalnim nožem pomiješajte bademe, kokos, kakaov prah i chia sjemenke. Obrađujte dok mješavina ne postane slična vrlo sitnim mrvicama.
Mješavinu premjestite u srednje veliku zdjelu. Dodajte jaje, kokosovo ulje, steviju i sodu bikarbonu pa istucite kako biste dobro pomiješali. Pećnicu zagrijte na 190 °C.
Izvadite tijesto iz zdjele pa rukama oblikujte štrucu debelu dva i pol centimetra. Omotajte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku otprilike 30 minuta, ili dok malo ne očvrsne.
Izvadite tijesto iz hladnjaka, odmotajte ga i poprečno narežite na osam do deset ploški jednake veličine.
Kekse složite na nezamašćen lim za pečenje u razmaku od otprilike 2,5 centimetra. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite otprilike deset minuta ili dok tijesto donekle ne očvrsne i počne mijenjati boju na rubovima.
Kekse možete izvaditi iz pećnice i poslužiti ih tople i mekane ili, ako želite da postanu hrskaviji, isključiti pećnicu i ostaviti u pećnici koja se hladi, kako bi se blago osušili. Ako volite vrlo hrskave kekse, kad se pećnica ohladi, izvadite ih i premjestite na rešetku za hlađenje kako bi 12 sati stajali na sobnoj temperaturi.
Recept za kruh iz kamenog doba bez brašna i kvasca – jednostavan, hranjiv i zasitan
Foto: Shutterstock