Lignje i sipe, lignjuni, hobotnica, dagnje, škampi… svaka se od ovih namirnica može dodati ovom rižotu…
Riža je dakako najvažnija kod spremanja rižota, ali ništa manje važan nije niti postupak kuhanja. Druga najvažnija stvar je temeljac na kojem se sprema rižoto. Temeljac mora biti bogatog okusa i iznimne kvalitete, jer upravo je on taj iz kojeg riža upija okuse
Potrebni sastojci:
- 30 dag riže
- 30 dag sipa
- 30 dag liganja
- 30 dag muzgavca
- 1 dcl maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- peršinovo lišće, sol, papar
- riblji (ili povrtni) temeljac
Priprema: Sipe, lignje i muzgavce očistite i operite. Kuhajte ih u vodi oko jedan sat. Nakon toga ih izvadite, ocijedite i malo ohladite, pa ih narežite na komadiće. Luk, češnjak i peršinovo lišće nasjeckajte. Na ulju najprije popržite luk, a zatim dodajte češnjak i peršinovo lišće. Uspite potom narezane glavonošce, dodajte koncentrat od rajčice, posolite i popaprite. Promiješajte, uspite rižu i ulijte temeljca koliko je potrebno za kuhanje riže. Kuhajte dok se riža ne skuha.
Recepti za orzoto koje morate isprobati!
Ukrasite parmezanom i uživajte u savršenom okusu!
Dobar tek!
Foto: Shutterstock
Ana A.