Recepti za orzoto koje morate isprobati!

Orzoto ječam

Ječam ili orzo namirnica je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima te sadrži nizak udio masti i kolesterola.

Ječam je jedna od nastarijih namirnica u Europi te se sijao još u Drevnom Egiptu i Mezopotamiji. Njime su se hranili grčki sportaši, ali i gladijatori kako bi zadržali snagu i energiju. Sadrži 133 mg magnezija i 33 mg kalcija koji su dobri minerali za kosti, mišićni i imunosni sustav. Ječam ima vrlo nizak glikemijski indeks pa sporo otpušta prirodni šećer u krvožilni sustav. Naziv dolazi od talijanskoga spoja riječi orzotto što znači orzo (talijanski naziv za ječam) te risotto (rižoto). Orzoto je specijalitet sa sjevera Italije, odnosno Furlanije-Julijske pokrajine. Kako bi se namirnica omekšala potrebno ju je prvo skuhati ili pirjati pola sata uz stalno podlijevanje.

Donosimo vam 2 recepta kako iskoristiti ovu zdravu namirnicu.

Orzoto u pećnici

Sastojci:

  • 1 šalica ječma (orza)
  • 2 žlice naribanoga parmezana
  • 1 šalica povrtnoga temeljca
  • 2 šalice vode
  • maslinovo ulje
  • ½ veće glavice luka
  • 3-4 poriluka (oko 200 gr)
  • 1 češnjak
  • sol
  • papar

Priprema:

  1. Poriluk nasjeckajte na kolutove dužine 2cm i stavite u posudu, te polijte vodom. Pustite da odstoji 5 minuta, a potom izvadite van i položite na na krpu ili ubrus da upiju vlagu.
  2. U međuvremenu ječam stavite u cjediljku i dobro isperite pod mlazom vode. Ocijedite pa zatim prebacite u keramičku posudu s poklopcem, u kojoj ćete peći orzoto. Upalite pećnicu na 200º.
  3. Sitno nasjeckajte luk i češnjak.U tavici zagrijte malo maslinovoga ulja pa dodajte luk i poriluk i dinstajte 7-8 minuta. Dodajte im češnjak, sol i papar, te dinstajte još dvije minute.
  4. Dinstani poriluk rasporedite preko ječma pa sve podlijte s temeljcem i vodom. Poklopite (ili prekrijte folijom) pa pecite na 200º.Nakon 40 minuta maknite poklopac (foliju) i pecite još 10ak minuta.
  5. Izvadite iz pećnice, možete posuti parmezanom te ostavite 10 minuta da se ohladi.

Orzoto sa gljivama i piletinom

  • 1 šalica ječma

  • 1 glavica luka

  • 15 dag gljiva

  • 300 g piletine (nasjeckane komadiće)

  • 1 šalica povrtnoga temeljca

  • curry

  • đumbir u prahu

  • listići peršina

  • 3 žlice naribanoga parmezana

  • ½ šalica svježe iscijeđenoga soka od limuna

  • sol

  • crni papar

  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Na niskoj temperaturi u tavi prodinstajte luk na maslinovom ulju. Lagano dodajte opran ječam, miješajte, dodajte komade komadiće piletine.
  2. Nakon dvije minute dodajte gljive, promiješajte Nakon par minuta zalijevajte vrućim povrtnim temeljcem. Povremeno miješajte i zalijevajte temeljcem.
  3. Dodajte sol, papar, curry i đumbir. Nakon 30 minuta kušajte ječam jer bi trebao biti dovoljno mekan. Dodajte naribanoga parmezana i uživajte!

Wasabi – ukusan i zdrav japanski hren

Foto: Shutterstock

M.S.  

 Prati nas na Viber Public Chatu!