Wasabi – ukusan i zdrav japanski hren

PXL PA 010616 13101555

Wasabi (Wasabia japonica) biljka je koja pripada istoj skupini kao kupus, brokula i hren. Wasabi raste u planinskim dolinama japanskih rijeka.

Porijeklo wasabija te podatci o uzgoju datiraju još u 10. stoljeće. Prodaje se uglavnom kao stabiljka, usitnjen u prah ili kao pasta. Za kvalitetan uzgoj ove biljke potrebni su posebni uvjeti, a ponekad se korijen i potopi te uspijeva samo u nekim dijelovima Japana što utječe na prodajnu cijenu. Za prehranu se koristi cijela biljka, odnosno korijen se ustinjava u prah i od toga se radi pasta, ali listovi se osušeni dodaju u umake. Iako ima snažan ljuti okus, za sobom ne ostavlja okus peckanja kao hren. Kao začin se u Japanu najčešće koristi uz sushi i sashimi.

Ljekoviti začin

Wasabi sadrži 128 mg kalcija što je vrlo važno za kosti i mišićni sustav. Ova biljka bogata je magnezijem te vitaminima A i C. U povijesti se koristio za čišćenje želuca te otrovanja, dok sadrži tvari koje pomažu u prevenciji raka dojke i raka debeloga crijeva. Wasabi odlično čisti tijelo od toksina, uravnotežuje metabolizam i probavu te potiče apetit. Najčešća upotreba biljke je odčepljivanje sinusa budući da wasabi ima intenzivan miris pa se sluznice vrlo brzo očiste. No, nemojte pretjerati jer može izazvati pečenje i slabu bol u nosnoj šupljini. Posljednje studije pokazuju kako pomaže spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka, a ujedno uklanja karijes.

Wasabi guacamole

2 usitnjena avokada

2 žličice wasabi praha

2 jaja

1 luk

1 rajčica

3 žlice svježe cijeđenoga soka od limuna

1 žličica soli

1 žličica papra

Priprema: Skuhajte jaja te ih ostavite 15 minuta u vrućoj vodi. Izlijte toplu vodu te stavite jaja 5 minuta u hladnu vodu. Nakon toga ih očistite i narežite na male komade. Vilicom usitnite 2 avokada u posudi. Potom ubacite jaja, luk, rajčicu, sok od limuna, sol, papar i wasabi prah. Dobro pomiješajte te ostavite u hladnjaku 1 sat kako bi se okusi i arome dobro izmiješali.

File lososa sa wasabi prahom i soja umakom

2 šlice soja umaka

1 žlica usitnjenoga đumbira

4 komada fileta lososa

2 žlice wasabi praha

1 žlica vode

3 žlice svježe iscijeđenoga soka od limuna

Priprema: Pomiješajte đumbir i soja sos te ubacite losos. Marinirajte, pokriveno, na sobnoj tempreraturi 10 minuta. Za izradu umaka kuhajte med, soja umak, sok do limuna na tavi oko 4 minute dok ne nastane gusta smjesa. U posebnoj zdjeli pomiješajte wasabi prah i vodu. Na tavi oko 6 minuta pecite ribu. Poslužite losos pomiješan okusima umaka!

Foto: Shutterstock, Andrew Matthews/Press Association/PIXSELL

M.S.

 Prati nas na Viber Public Chatu!