Zanimljivo je što se sve može napraviti od kestena – ovog ukusnog, jesenskog, šumskog ploda. Ako vam nedostaje ideja za maštovito predjelo, predlažemo da isprobate juhu od kestena.
Očekuje vas vrlo jednostavna izrada, a ogroman krajnji užitak! Ja sam koristila tzv. marone, najkvalitetnije od ponuđenih vrsta. Pomalo mi je žao što friške kestene ne možemo jesti i u ostalim danima u godini. Jer, oni zriju i beru se tek u jesen. Ako ih ipak želite konzumirati usred ljeta, predlažemo da napravite pire i zamrznete ga.
Gotovu juhu od kestena pospite prepečenim listićima kestena i nasjeckanim peršinom. Poslužite toplu.
Potrebni sastojci
2-3 žlice maslaca
1 srednje velik luk srebrenac
200 g oljuštenih sirovih kestena (nekoliko ostaviti sa strane za prepržiti)
1 goveđa kocka
150 ml vrhnja za kuhanje
malo timijana ili majčine dušice
sol, papar
malo sjeckanog svježeg pešina za posipanje
Priprema
1. Oljuštite kestene. Zatim očistite luk srebrenac i nasjeckajte ga na sitne kockice. Zakuhajte jednu litru vode s jednom goveđom kockom za temeljac.
2. Zajedno s oljuštenim kestenima propirjajte luk na dvije žlice maslaca, desetak minuta. Sad dodajte prokuhan mesni temeljac i vrhnje za kuhanje. Posolite i po želji popaprite. Dodajte prstohvat majčine dušice ili timijana. Kuhajte otprilike pola sata, dok se kesteni ne skuhaju.
3. Štapnim mikserom izmiksajte sve sastojke u juhi tako da bude kremasta.
4. Za popržene listiće nasjeckajte nekoliko kestena u ploškice, popržite ih na 1 žlici maslaca desetak minuta, ocijedite od viška maslaca te posolite.
5. Juhu servirajte toplu, pospite preprženim listićima kestena i nasjeckanim svježim peršinom i poslužite.
Dobar tek!
Nada Duhović
Just good food