Ako vam nedostaje ideja što skuhati, a da je lagano, brzo gotovo i zdravo, evo nekoliko genijalnih recepata.
Bez ove dvije namirnice ljeto je nezamislivo – nutricionistica objašnjava zašto su toliko važne
Toplo hladna salata
Sastojci:
- Salata, zelena, 2 šalice, 60 g
- Tikvice, izrezane, 1 mali plod
- Patlidžan, izrezani, 1 mali plod
- Crvena paprika, 1 plod,
- Bulgur, 60g
- Puretina, bijelo meso, 150 g
- Sol, papar, majčina dušica
- Ulje, maslinovo, 2 čajne žličice, 10 g
- Ocat, 0,7 jušne žlice, 10 g
PRIPREMA:
Bulgur skuhati prema uputama. Povrće oprati, narezati i pirjati s puretinom na malo masnoće, dolijevati vodom i posipati soli, paprom i majčinom dušicom. Kada je kuhano malo oladiti pa pomiješati sa svježom salatom i bulgurom ta začiniti prije konzumacije.
Lažni špageti s kozicama
Sastojci:
- Integralni špageti 60 g
- Mrkva, mlada,1 plod
- Tikvice, izrezane, 1 plod
- Luk, 1 plod, 30 g
- Kozice, 5,4 malih komada, 150 g
- Ulje, maslinovo, 1 čajna žličica, 4,3 g
- Češnjak, 1 režanj
- Peršin, list, usitnjeni, 1 jušna žlica, 4 g
PRIPREMA:
Tjesteninu staviti kuhati prema uputama. Na maslinovom ulju pirjati luk i češnjak pa dodati kozice. Oprezno sa soli jer su kozice prirodno dosta slane. Mrkvu i tikvicu narezati u spiralizatoru za povrće na tanke rezance pa dodati kozicama na tavicu, malo podliti s vodom, dodati začine i poklopiti da rezanci omekane. Kada su kozice kuhane, a rezanci mekani jelo je gotovo. Po želji u ovo jelo dodati žlicu vrhnja ili mlijeka te malo parmezana ili domaće šalše od rajčice da dobijete umak. U jelo umiješati kuhanu tjesteninu. Poanta ovog jela je da dio tjestenine zamijenite špagetima od povrća i tako napravite ovo jelo lakšim, a da i dalje uživate u tjestenini. Ovakvo jelo možete raditi i s mesom ili nekom drugom ribom.
Ideje za ljetni ručak koje ćete obožavati – brzo, jednostavno i po receptu nutricionistice
Zapečena piletina s brokulom i sirom
Sastojci:
- Piletina, bijelo meso, pečena, 200 g
- Brokula, 1 šalica, 80 g
- Rižino vrhnje za kuhanje, 150 mL
- Krem sir, 0,5 porcije, 50 g
- Mozarella listići, 2 komada
PRIPREMA:
Piletinu filetirati, posoliti i popapriti pa ispeći zasebno na tavici ili na grillu. Brokulu skuhati. U vatrostalnoj posudi pomiješati meso i brokulu. Razmutiti krem sir s rižinim vrhnjem za kuhanje pa time preliti meso i brokulu. Sve dobro promiješati i gore posipati ribane mozzarelle ili nekog drugog sira. Sve zajedno peći u pećnici na 200 stupnjeva 15-20 minuta dok se sir ne rastopi. Poslužiti uz veliku zdjelu salate i po želji i potrebu porciju kuhane riže ili integralne tjestenine.
NAPOMENA: u ovo jelo možete po želji dodavati bilo koje povrće.
Foto: Shutterstock