Postoje okusi koji nas, ma koliko godina imali, vraćaju u djetinjstvo. Ukusi su različiti, ali mnogi će se složiti da se ništa ne može usporediti s kremastom teksturom i neodoljivim okusom bakinih domaćih štrukli sa sirom.
Uvjerenje u to da ništa ne može zamijeniti umijeće tih starih ruku koje brižno mijese i razvlače mekano tijesto, u sve dodajući svoj tajni (a opet tako dobro poznati) sastojak – ljubav, poljuljala je Mirjana Špoljar koja je polaznicima #KenwoodKuha radionice otkrila svoj recept za zagorske štrukle sa sirom.
Tako je u maloj školi slastičarstva, pod Mirjaninim budnim okom, osam novopečenih slastičara u subotu uvježbalo vještinu pripreme ovog tradicionalnog bakinog jela. Ako se i sami želite prisjetiti neodoljivog okusa bakinih štrukli, u nastavku vam donosimo recept.
Prhki keksi bez jaja i od samo 3 sastojka spasit će vam nedjeljni ručak!
Sastojci za tijesto:
- 50 dkga glatkog brašna
- 20 dkg oštrog brašna
- 1 dcl ulja
- 1 dkg soli
- 1 jaje
- malo mlake vode
Priprema:
1. Za početak sve sastojke umijesite u glatko tijesto, pazeći na to da ne bude niti pretvrdo, niti premekano.
2. Kada ste izradili tijesto, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i umijesite ga u glatku kuglu.
3. Tijesto zatim premažite uljem i ostavite ga da „odmori“ 35 minuta na sobnoj temperaturi.
Za to vrijeme napravite nadjev od sira.
Sastojci za nadjev od sira:
- 1 kg svježeg kravljeg sira
- 4 jaja
- 1.5 dkg soli
- 7 dkg oštrog brašna
Priprema:
1. Sir izmiješajte sa solju, a zatim lagano dodajte jaja.
2. Kada se smjesa spoji, lagano dodajte brašno.
Kada je tijesto dovoljno mirovalo, prebacite ga na pobrašnjeni stolnjak i počnite ga nježno razvlačiti od sredine prema rubovima stola, da bude što tanje. Kada ste postigli željenu debljinu, odrežite krajeve tijesta pomoću noža, a zatim po tankom tijestu stavite nadjev od sira.
- Pomoću slastičarske palete razmažite nadjev širine 10 cm po cijeloj dužini tijesta pa preklopite ostatkom tijesta koje ste razvukli izvan ruba stola i zarolajte.
- Pomoću tanjura izrežite štrukle na željenu veličinu pa ih kuhajte u kipućoj vodi u koju ste dodali malo octa, ulja i soli. Štrukle kuhajte na laganoj vatri sve dok ne isplivaju na površinu i, nakon toga, još jednu do dvije minute.
- Kada štrukle budu dovoljno kuhane, stavite ih u vatrostalnu posudu i zalijte ih vrhnjem.
- Sve pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C oko 35 minuta, odnosno, dok vaši domaći štrukli ne dobiju zlatnu boju.
Kada budu gotovi, možete ih servirati s maslacem i krušnim mrvicama. Ako vam ta opcija zvuči primamljivo, Mirjana predlaže da na maslacu prepržite krušne mrvice sve dok ne postanu lagano smeđe pa zatim ugasite vatru i stavite svoje štrukle na pripremljenu smjesu. Ako volite kremastu teksturu jela, na vrh svake štrukle možete staviti i malo kiselog vrhnja.
Kolačići s kremom od kestena i marmeladom od naranče idealni za jesenske dane
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock