Sočan kolač od čokolade i maslinovog ulja je nešto što se teško može premašiti…
Autorica recepta savjetuje da ga ostavite hladnjaku preko noći kako bi se povezali svi okusi, ali ako ne možete izdržati, jednako je ukusan ako se posluži odmah uz malo šlaga…
Potrebni sastojci:
- 12 žlica kakao praha
- 16 žlica šećera
- ½ žličice soli
- ¼ žličice praška za pecivo
- ¼ sode bikarbone
- 175 ml maslinovog ulja
- 3 jaja
- 1 bjelanjak
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 70 g brašna
- 115 ml vrele vode
- Šlag za posluživanje
- Nasjeckani lješnjaci (orasi, bademi…) za posluživanje
Ne znate što s jabukama? Karamelizirajte ih i stavite u prhki kolač s kremom od svježeg sira
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva
- Obložite posudu za pečenje masnim papirom.
- U velikoj posudi miješajte kako, šećer, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
- Dodajte ulje, jaja, bjelanjak i vaniliju te miksajte. Dodajte brašno, ne miješajte previše. Dodajte vodu te sve stavite u posudu za pečenje.
- Pecite 25-30 minuta.
- Kolač ostavite da se hladi 10-ak minuta prije nego ga izvadite iz posude.
- Poslužite toplo ili hladno uz tučeno vrhnje i lješnjake.
Kolač sa šljivama: Jednostavan recept za savršenu poslasticu
A. A.
Foto: Shutterstock