Kesten je za mene prava jesenska, šumska poslastica. Možete ih jesti samo ispečene u tavi, pećnici ili napraviti pire od kestena i poslužiti sa šlagom i čokoladom.
Bilo da ste napravili slastice od kestena ili ih jednostavno kandirali, možda ubacili u gulaš ili napravili juhu od kestena, odlični su na bilo koji način. Ovaj šumski plod obožavam! U prošlotjednom časopisu Gloria IN naišla sam na zanimljiv recept za namaz od kestena, koji me inspirirao. I ne bih to bila ja, da ga brzo nisam pretvorila u djelo.
Danas se miris pečenih kestena širi mnogim europskim gradovima čim pristigne jesen. Najtraženija i najcjenjenija, plemenita vrsta kestena su svakako Maroni. Jednostavno ih možete ispeći i u svom domu, u specijalnoj tavi za kestene ili u pećnici. Prije pečenja ih samo morate jednom ili dvaput zarezati u križ. Za raznorazne kreme, juhe ili namaze kuhajte ih najmanje 30-ak minuta u malo posoljenoj vodi.
Potrebni sastojci
1 kg kestena
oko 250 g šećera
1 mahuna vanilije
malo soli
2 dcl vode
10 dag kvalitetne tamne čokolade
Postupak
1. Kestene skuhajte u malo posoljenoj vodi. Ogulite ih, propasirajte u multipraktiku, a zatim ih izvažite. Koliko ima kestena toliko treba dodati šećera. (Iz 1 kg kestena, nakon što sam ih ogulila, ja sam dobila oko 250 g čistog ploda). Dakle, pasiranom kestenu dodajte još 250 g šećera i sve još jednom dobro izmiksajte.
2. Pire koji ste dobili, vodu i sjemenke vanilije stavite na laganu vatru i kuhajte uz miješanje. Kad se smjesa počne odvajati od posude, dodajte narezanu tamnu čokoladu. Miješajte i dalje, dok se smjesa posve ne poveže. Premjestite ju u prikladne staklenke i uživajte u savršenom doručku.
Nada Duhović
Just good food