Ako ste ljubitelj neobičnih kulinarskih kombinacija – ovo je recept za vas!
Potrebi sastojci:
Piletina
- 300 g
pilećeg bijelog mesa (fileta) - sol
- bijeli papar
- 2 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- 2 žličice meda
- žličica aceta balsamica
Tijesto (kalup promjera 23 cm)
- 150 g
glatkog brašna - 150 g
mljevenih oraha - 70 g maslaca
- 1 čajna žličica soli
- ½ čajne žličice bijelog papra
- žlica bijelog vina
- 1 malo jaje
Mousse od krastavaca
- 300 g
svježih očišćenih krastavaca (najbolji su oni mali tvrdi, koje obično
upotrebljavamo za zimnicu i kiseljenje, ali poslužiti će i veći, ako im
odstranite sredinu i koštice) - vezica kopra
- 2-3
- 3 češnja češnjaka
- sol
- 250 ml milerama ili masnog kiselog vrhnja
- par kapi limunovog soka ili ocat sa sokom limuna ili
limete - 2 žlice bijelog vina
- pola vrećice želatine u prahu
- grančica kopra i
polovice jezgre oraha za ukras
Priprema:
Piletina
U mužaru stucajte sol, papar i češnjak, pomiješajte s 2
žlice maslinovog ulja i dobivenu smjesu utrljajte u piletinu, pa ostavite
marinirati najmanje sat vremena.
Piletinu ispecite na roštilju ili gril tavi i još vruću
kistom premažite mješavinom meda i aceta balsamica, pa ostavite da se ohladi. Ohlađenu
narežite na ploške.
Tijesto
Pomiješajte sve suhe sastojke, maslac narežite na listiće i
utrljajte u mješavinu brašna i oraha. Posolite, popaprite, dodajte umućeno
maleno jaje i žlicu bijelog vina, pa umijesite glatko tijesto. Odmah ga
utisnite u kalup za pitu, ostavite zajedno s kalupom najmanje pola sata u
hladnjaku, a zatim nabockajte vilicom i pecite 2′-tak minuta u prethodno
zagrijanoj pećnici na 180 ° C, dok tijesto na počne dobivati zlatnu boju.
Izvadite i ostavite da se ohladi.
Mousse od krastavaca
U dvije žlice bijelog vina namočite želatinu da nabubri.
Krastavce ogulite, očistite od sjemenki ako je potrebno i naribajte.
Kopar sitno narežite, češnjak protisnite. Posolite prema ukusu, dodajte mileram
ili kiselo vrhnje, ocat prema želji i sve dobro promiješajte.
Otopite želatinu na laganoj vatri nemojte dozvoliti da
provrije, pa je umiješajte u smjesu krastavca. Ulijte u kalup preko tijesta i
ostavite da se ohladi, pa u hladnjaku da se do kraja stisne.
Narezane ploške piletine poslažite ukrug, ukrasite jezgrama
oraha i grančicama kopra.
Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen