Ovo je najsočniji kolač od limuna koji ćete probati, a i jednostavan je za pripremu - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ovo je najsočniji kolač od limuna koji ćete probati, a i jednostavan je za pripremu

Ispecite sočan kolač od limuna po receptu pobjednika renomiranog kulinarskog showa.

Pobjednik jedne od najpoznatijih hrvatskih kulinarskih emisija, student i strastveni ljubitelj kuhanja, Ivan Temšić, u suradnji s Kenwoodom otkrio je svoj recept za pripremu najsočnijeg kolača od limuna – takozvanog Gâteau au citrona.

Biskvitni kolač s limunom jednostavan je za pripremu, a njegov osvježavajući citrusni okus i sočna tekstura oduševit će i najizbirljivije. Topi se u ustima, a okusom ćete oduševiti svoje bližnje.

Napravite sami popularne francuske kolačiće – kao stvoreni su za vikend

Sastojci:

  • 175 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 265 g šećera
  • 3 jajeta
  • korica jednog limuna
  • 265 g glatkog brašna
  • 4 g praška za pecivo
  • 130 ml mlijeka
  • sok jednog limuna
  • 135 g šećera u prahu

Priprema: 

Omekšali maslac s dodatkom jedne trećine šećera (88 g), malo soli i koricom limuna potrebno je miksati uz pomoć pjenjače do pjenaste teksture, te postepeno dodavati ostatak šećera. Sastojke miksajte dok se sav šećer ne inkorporira u maslac, a zatim u pjenastu smjesu dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miksati.

Brašno i prašak za pecivo poželjno je prosijati kako biste se riješili eventualnih grudica. Suhe sastojke povežite s mlijekom, postepeno ga ulijevajući. Slastičarskom špatulom zatim spojite smjesu brašna i mlijeka sa smjesom maslaca, šećera i jaja. Pri tome pazite da vaši pokreti budu lagani, kako bi što više zraka ostalo u samoj smjesi. Na taj način će kolač postići sočnu, a prozračnu teksturu.

Kalup za pečenje premažite maslacem i tankim slojem brašna, kako vam se smjesa ne bi zalijepila za kalup, ili ga jednostavno obložite papirom za pečenje te izlijte smjesu u njega. Zatim rastopite manju količinu maslaca, u nju umočite nož i zarežite po sredini. Smjesu pecite na 170 stupnjeva, 40-ak minuta. Kada se biskvit ispeče, napravite glazuru koju ćete preliti preko ohlađenog kolača.

Glazura:

Za glazuru će vam trebati sok jednog limuna i 135 g šećera u prahu koje ćete povezati u gustu smjesu. 

Anđeoski kolač – jednostavan recept za jedan od najpopularnijih svjetskih kolača

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo