Napravite sami popularne francuske kolačiće - kao stvoreni su za vikend

Madeleines

Kolačići madeleines su jedna od najpoznatijih francuskih poslastica - najukusniji su kada su potpuno svježi i kada se jedu topli.

Mekani, fantastičnog mirisa i nevjerojatnog okusa, madeleines će vas oduševiti.

SASTOJCI:

  • 110 g maslaca + 3 žlice maslaca
  • 130 g šećera
  • 130 g brašna + 1 žlica brašna
  • 2 velika jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 1 žlica cijeđenog soka limuna
  • 1 žlica korice limuna
  • šećer u prahu

Nešto ovako ukusno dugo nismo probali – kolač od maka i naranče

PRIPREMA:

Rastopite maslac u tavi. Pokušajte dobiti smđu boju maslaca, ali morate dobro paziti da ne zagori. Najbolje da ga maknete s vatre dok je još svijetle boje, kad se krene stvarati pjena. 

Ostale suhe i mokre sastojke pripremite u dvije zdjele. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte brašno i šećer i ostavite sa strane. U drugoj zdjeli istucite dva jaja s ekstraktom vanilije, soli, limunovim sokom i koricom. Miješajte dok ne dobijete pjenušavu smjesu.

Sada pomiješajte suhe i mokre sastojke. Dodajte jaja u brašno i lagano promiješajte. Dodajte rastopljeni maslac i nastavite miješati oko jedne minute. 

Prekrijte smjesu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat, a najbolje preko noći. 

Sada pomiješajte preostale tri žlice maslaca i žlicu brašna. Odabrane kalupe premažite tom mješavinom i kalupe stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Punite kalupe smjesom - 1 žlica bi trebala biti dovoljna, ali prilagodite veličini kalupa. 

Madeleines kolačiće pecite oko 8 minuta i provjerite kako napreduju te pecite još 5 minuta. Kada počnu dobivati boju i lagano se napuhnu, onda su pečeni. Polako ih izvadite iz kalupa.

Malo ih ohladite i po želji posipajte šećerom u prahu.

Oblak torta: Desert kao stvoren za nedjeljni ručak koji trebate pripremiti dan ranije

Dobar tek!

M. P.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!