Panna Cotta s okusom naranče

panna cotta

Veliki smo ljubitelji panna cotte i baš zato ju često i radim. Ovaj put sam nabavila fini mango koji sam pošto-poto htjela uklopiti u tu božanstvenu kremu. Našle su se u blizini i jagode koje nisam nikako mogla ''odbiti'', a iz košare na stolu su me promatrale i naranče.

Veliki smo ljubitelji panna cotte i baš zato ju često i radim. Ovaj put sam nabavila fini mango koji sam pošto-poto htjela uklopiti u tu božanstvenu kremu. Našle su se u blizini i jagode koje nisam nikako mogla ''odbiti'', a iz košare na stolu su me promatrale i naranče.

Na kraju je odlučeno – okus naranče će biti prisutan u samoj panna cotti, ali da pojačam tu citrusnu, osvježavajuću notu dodala sam i malo limuna. Na taj način, razmišljala sam, bit će jako ukusna ako se jede i s toplim (ili hladnim) preljevom od čokolade, ali još bolja ako se iskombiniraju mango i jagode.

I nisam pogriješila :)

Sastojci:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 ml narančinog soka
  • Par kapi limunovog soka
  • Malo narančine korice
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • 4 žlice šećera
  • 1 vrećica želatine u prahu
  • 100 grama jagoda
  • 2 žlice šećera
  • 3 – 4 žlice limunovog soka
  • Žlica ruma
  • 150 grama manga
  • 2 žlice šećera

Priprema:

1. Staviti na laganu vatru zagrijavati slatko vrhnje, vrhnje za kuhanje, narančin i limunov sok, bourbon vanilin šećer, koricu naranče i šećer. Za to vrijeme želatinu u prahu pomiješati sa šest žlica hladne vode i ostaviti da nabubri.

2. Paziti da vrhnje ne zavrije i miješati svo vrijeme da se otopi šećer. Kad se vrhnje zagrije ugasiti vatru i dodati želatinu koju smo prethodno otopili (desetak sekundi u mikrovalnoj ili otprilike pola minute na laganoj vatri).

3. Uliti smjesu u posudice koje smo isplahnuli hladnom vodom i pustiti da malo odstoje na sobnoj tempreaturi, zatim ih premjestiti u frižider. Pustiti ih da se hlade četiri-pet sati.

4. Mango izrezati na kockice, staviti ga u toplu tavu, dodati dvije žlice šećera i lagano zagrijavati dok se šećer ne počne topiti i ''omatati'' oko kockica manga. Miješati kuhačom dok se se mango ne karamelizira i potom ugasiti.

5. Jagode staviti kuhati na laganu vatru sa žlicom ruma, dvije žlice šećera i tri-četiri žlice limunovog soka i pustiti da kuha dok se tekućina ne reducira, a jagode i umak ne postanu pomalo ljepljivi.

6. Na ohlađenu panna cottu staviti žlicu karameliziranog manga, a zatim preliti s dvije žlice umaka od jagoda.

Dobar tek! :)

 

Ana Surać
Steamy, creamy...

 Prati nas na Viber Public Chatu!