Smokve su često zanemarene u našoj prehrani, a odlične su u slatkim, ali i u slanim kombinacijama. Zašto ne biste isprobali pašticadu sa smokvama?
Sastojci:
- 900 g junećeg buta
- 4 režnja češnjaka
- 1 dl vina
- 50 g svinjske masti
- 20 g soli
- 1 dl prošeka
- 80 g pancete
- 150 g mrkve
- 50 g peršinova korijena
- 50 g celerova korijena
- 200 g crvenog luka
- 50 g jabuke
- 10 g suhih šljiva
- maslinovo ulje
- 100 g smokava
- lovorov list
- 20 g pirea od rajčice
- papar
Priprema:
Meso “našpikajte” dan prije – s pola količine pancete, mrkve rezane na prutiće širine 5 mm i češnjakom. Stavite u pac s ostalim voćem (ostaviti par smokava za dekoraciju), povrćem narezanim na kockice i vinom. Sutradan meso ocijedite od paca, posolite i ispecite na vrućoj masti. Stavite na toplo, a karamel koji se stvorio pri pečenju mesa izvadite s povrćem iz paca. Povrće pirjajte oko 40 minuta, dodajte lovorov list i zalijte po mogućnosti goveđim temeljcem. Kada prokuha, stavite meso i na laganoj vatri ga kuhajte dok ne omekša (junetinu otprilike 2-3 sata, ovisno o veličini i komadu mesa). Lovor i meso izvadite, a u umak dodajte pire od rajčice i češnjak na maslinovu ulju. Lagano prepržite, izmiksajte i začinite. Poslužite s njokima i dodatno obogatite svježom smokvom.
Sladoled i pita od smokava – brzi i jednostavni recepti
M. S.
Foto: Shutterstock