Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sladoled i pita od smokava – brzi i jednostavni recepti

Shutterstock

Kraj ljeta rezerviran je, kada govorimo o gastrosceni, za uživanje u smokvama. To voće koje se uzgaja već tisućljećima zapravo spada u vrstu cvijeća, a zahvaljujući brojnim blagotvornim učincima koristi se u pripravljanju lijekova, ali i u kozmetičkoj industriji.

Kod nas, u mediteranskoj klimi, smokve sjajno uspijevaju, no upravo su zbog toga i prilično zapostavljene. Nepravedno, jer skrivaju sjajnu nutritivnu vrijednost i prava su blagodat za organizam. Međutim, u nas se najčešće jedu svježe ili suhe, te se eventualno od njih radi džem. No, i to se polako, ali sigurno mijenja. Dokaz tome jest i poseban jelovnik, sa smokvama u glavnoj ulozi, koji je ovih dana  predstavio zagrebački hotel “Esplanade”, a osmislila ga chefica Ana Grgić. Na njezinu se meniju tako našlo nekoliko jela, među ostalima tatina tortica od smokve, s kremom od meda i ružmarina te domaći sladoled od smokava. 

Suhe ili svježe smokve – koje odabrati?

Sladoled od smokve s karamelom    

Sastojci:

  • kiselo vrhnje – 300 g
  • 100 g šećera
  • 500 g nasjeckanih smokava
  • vrećica šlaga

Priprema:

U zdjeli izmiksajte šećer i vrhnje. Isjeckajte smokve i dodajte ih u smjesu. Izmiksajte šlag. Sve zajedno pomiješajte i stavite u zamrzivač na oko dva sata dok se ne zaledi. Maštovit dodatak takvom desertu je karamel, koji je jednostavno pripremiti: stavite 100 g šećera u tavu i zagrijavajte dok se ne otopi i ne dobije zlatnu boju. Vrhnje (100 g) na sobnoj temperaturi ulijte u karamelizirani šećer. Kuhajte uz miješanje na laganoj vatri dok se šećer ponovno ne otopi. Ulijte gotov karamel u zdjelu i umiješajte prstohvat morske soli i ekstrakt vanilije. Pustiti da se malo ohladi pa prelijte po sladoledu.     

Klasična pita od smokava  

Sastojci:

  • 40 dag brašna
  • 1 maslac
  • 2 jaja
  • prašak za pecivo
  • vanilijin šećer
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 8 žlica šećera
  • 30 svježih smokava

Priprema:

Od brašna, maslaca, šećera, jaja, vanilijina šećera, praška za pecivo i vrhnja napravite glatko tijesto. Razdijelite ga napola. Jedan dio razvaljajte i stavite u kalup za pečenje. Drugi dio stavite u zamrzivač. Svježe smokve očistite od tvrdih peteljki i sameljite ili jako sitno izrežite. Stavite na tijesto u kalupu. Na smokve naribajte tijesto iz zamrzivača i pecite. Kad je gotovo može se po želji posuti šećerom u prahu i svježim narezanim smokvama.

Džem od smokava sa chia sjemenkama po receptu nutricionistice 

 Martina Strukić

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo